Glas naroda

88

Његово величанство паш краљ и велики војвода српски поелонио је гладујућима у сремској и вировитичкој жуианији 10.000 Фор. Земљорадња у Америци. По исказима у сједињеним државама американским за послељих 10 год. ради се двапут више виногради, сеје се седам пута више гмеља, шест пута више јечма и кудеље, три пута вишешеницеа двапутвише зоби него што се то танило пре 10 година. И стоке се држи трипут више него пређе а стока та вреди 2450 милиона ®ор. Ироизводаа вуне дигласе60на10Омилиоиа Фуната годишње. Вредлост обрађиваие земље дени се данас на 18000 милиона Фор. а год. 1850 вредила је та земља само 6000 милиона Фор. У Новом Саду догодио се почетком ове недеље грозан слу■цај. На варошком шеталишту раде апсениди овдашњег краљ. суда под надзором пандура. Тако је један од тихнесретникаодмарајуКи се од посла хтео да узме пу шку од пандура и шта је било? ГГста пушка се одапе те погоди тог несретвог апсеника баш у срце, да је на мах остао мртав. Исти је из Бечеја по имену Илија РаФајиловиК било му је истом 20 год. а суд га је држао притворена што је нехотиде убио човека. Женскиње на науци. Пре неки дан прогласило је липиско свеучилиште једну рускпњу за доктора права. Знамо да имаде у Швајцарској и Српкиња које уче медецину. ЕВери г.П.НинковиКа уче у Цириху па филосовском оделењу проФесуру. Вароши Баја и ХолдмезеВашархељ постале су слободнекр. вароши. У /ондону је осуђен неки богати Мнрган што се венчао са 9 жена. Осуђен је због бигамије. Има му 40 година, леп је човек а кеса му је маспа — није чудо што су се толико отимале жене за њега. Док је оп на 10 годишњој робији, туже за њим девет кукавица и ие знамо колко сиротида. У Аргентину је пронаћена нова бнљка одкојесеможеначинити материјал за хартију. Молер Чермак што је насликао дивну слику „РобљеуТурској" довршио је сада још дивнију слику за владику Штросмајера. Слика је из црногорског живота, где својта налази па бојишту рањеног војводу.

ШТА БЕВА ПО СВЕТУ. У Кикинди је умро диштриктски велики капетан Лазар ВидиК, капља га је ударпла баш у скупштини диштр. представништва кад је говорио како се неправедно регрутује по диштрикту. Кнез Милан пошао је с великом свитом у Шабац, да обиће Дрину и да лови по шумама. Русија прибира војску да почетком маја удари на Киву. Сабор у Пешти одобрио је два милиона Фор. да се доврши стапарски канал. Веле да Ее тај канал мпого коштати а слабо Ке бити вајде од њега. Јоца Груборови"ћ познати конгрески посланик пуштен је из затвора у ком је одлежао готовогодину данастојеЕиподистрагом да је дизао буну. Суд га је осудио на један месец затвора. 9. месеци што је одлежао то се дакде не узима у рачун јер се судијама не хити. Груборовић је апеловао па виши суд. Краљ. комесар бар. М ај т е њ и дао је у прошли четвртак на новосадскојагенцијиуапсити г. КорнелпјаЈовановпЕа кад је исти хтео да иде у Земун својим болеспим рођацима. У апсу је ЈовановиЕ био преметан и одузета су му три приватна писма једно ђачко а дваженска писма, који је краљ. комесар

распечатио. Цео Нови Сад се у толико веЕма чудио овом затвору путника човека, што за њега нити је знао начелник варошке полиције нитп суд а то су власти које нозаконумогу некога затворити, ако је нањемуоснована сумња да је учинио жли хоЕе да учпни какво зло. ЈовановиЕ је пуштен тога дана после подне. У Пешти је хтела влада да заведе мађарску банку за одбитковање, и тога ради се начинида у Бечу читава галама, као да Ее се опет тискати маЈјарске банкноте, па је краљ. позвао главпе угар. министре у ]>еч да се изведе та ствар на чисто. Босански везир Асим Паша растерао јецрквену скунштнну српске општине у Сарајеву те се тога ради узрујало тамошње Српство. У Сиску је умро честитп Србиинародњак СаваМаливук ваљан и уважен трговац. У Пешти држи мпнистар ТреФор конФеренцију о сазиву српског конгреса. На ту конФеренцпју позвати су неки Срби посланнци на угар. сабору а отишли су на исту дали звани дали незванн и владпка ГрујиЕ и архимандрит Анђелић. Угарско домобранство умножиЕе се са 18 коњапичких шкадрона п 20 пешачких батаљона. У Турској јз поштрена наредба о пасошима. Свакн путник који путује мора пмати турске пасоше тако зване „тескере". Његов. Величанство веЕ је нанменовало онај одбор што Ее нредлагати у што да се удоже новци што су добивени од граничарских шума. „Пешти Наплов" ппше да у Пешти неЕе бити конФеренције о српском конгрееу него јемин. ТреФор звао само еппскопа ГрујиЕа и АнђедиЕа да се сњнма о томе договори. АпђелиЕ се ономад вратио преко Темишвара у II. Сад. Тахир Паша пиепован је за војеног гувернера у Босни. У Паризу к у целој Француској влада ведака радосх нш. је веЕ потписан уговор да се Немци селе са земљишта које су подседнули док Француска не платп ратну гдобу. У Шпанији је неслога у министарству ради пменовања војених часника. Карловачка гимназија добила је јавност и држаЕе ове додпне испите зредости. Патронат смера да назида нову велику гимназијалну зграду у којој би била и богосдовија. Директор нове католичке гимназије у Н. Саду Месарош постављен је п за надуправптеља панчевачке реадке.

КЊИЖЕВН0СТ.

х — Баш сад добпсмо књигу: Нове мере у Аустро-угарској наппсао Мита ПетровиЕ проФесор учитељскешколе у Сомбору. У књизи се казује, лако и разумљиво зашто сеуводи нова мера, ноказује се шта је то метр и метрска система, издажу се мере за дужину, површину простор и вагу. Разллаже се даље шта је пропоручило метрску меру да њоме мери готово цео свет. Тумаче се десетнчнн разломцп у четир впдарачуна, Из закона којим се уводи та мера изведено је и нротумачено је оно што је најглавније. Уз то је дотато узкњигучетрнаест таблнца за претварање старих мера у нове, и заизналазење цена у тим новим мерама кад се знају дене старих мера. У оваком облику књига је ова добро дошла сваком учитељу, сваком трговцу, обртнику и занатлији једнои речи свакој школи и свакој куЕи- Ми је тим пре можемо да препоручимо, што јо нова мера ево на прагу аваљајезнаи и учити ради своје користи. Књига је повелика и стојиукњижари браЕе ЈовановиЕа у Панчеву само 20 нов.

влаоник „задруга за орпоку народну штампаријгу". — уредник : Стеван В. Ноиовић.

Српска народва задружна штаипарија у Новоме Саду 1873.