Glas naroda

189

Природопис ради се у 1. и II. разреду, ио упутству за вештбање у говору и разумевању, одсек 3 §§ 22 и даље до 87, и одсек 5 и 6 §§. 43 до 47; у Ш, и IV. разреду ио дотичном кома^у у читанкама и разговору о оном; у V. разреду учи се зимњег течаЈа наука о животињи вишој, а детљег течаја наука о биљу и нижој животињи с показивањем свега у нарави или у доброј слици, а с ногледом на оно. што је за човека користно ил шкодљиво; у "VI. разреду учи се зимњег течаја познавање најглавнијих минерала, особито земаља ратарских; а летњег течаја повторава се све из ових наука свршено. Учитељ нека се послуаси књижицама од Либена. Физика ради се у 1. и II. разреду по упутству се вештбање у говору.и разумевању одсек 6 §§ 48 и даље; у III IV разреду по дотичном комађу у читанкама и разговору о оном; у V и VI разреду предувима се тачније познавање домаћих справа: полуге, завртња, клина, чекрка, точка и ових својстава и законарадње; тачније познавање ваздуха и појава у њему; познавање барометра и термомотра и ових употребе: познавање закона звука, светлости, електрицитета и магнетизма; најпослепознавањеглавнихстнхијателесних и појава при горењу, врењу, хранењу биља и животиње и при трулежу. ЛредавајуЕи показује се ово све опитима тако, да деца сама законе на^у; а одбира се поглавито оно, што је од потребе на дому и у свакидањему животу. Наука о чувању здравља. у I. и П. разреду уведу се ученици при читању комада из буквара и читанке, тичући се створа човекова тела и при разговору о томе; у Ш, и IV. разреду упознавајући се ученици са створом човекова тела, које казује учитељ по књижици: Хигијена од Јовановића; и упознају се правилима о неговању тела по истој књизи; у V и VI разреду повторава се предноменуто и додаје се главна правила о неговању болних. Радови у врту. С јесени, у пролеће и у лето поучавају се и вештбају деца у радњама у врту, и то: у I и II разреду у плевлењу врта, требљењу шкодљиве гусенице, лептирева, Оуба, пужева и друго; у III и IV. разреду уче се свиларству ивоћарству; у V и ^1.разреду вртарству с виноградарством и челарству, које казује и показује учитељ по упутствимау књижицама: очигледна настава у економији од ХоФмана; наука о свиларству од Клајића; и поучник о вртарству и челарству од Парташа, особито по таблицама од Хартингера. Ручни радови женски. Осим наведених радова у врту уче се женска деца ручним радњама женскима, и то: у I и II разреду: нлетиву,

у III и IV разреду: кукичању, мрежању, беломвезу грубљему шву; у V и VI разреду: лепшему шву, везу и простјем кроју. Осим тога поучавају сеиупућују удржању реда и чистоће у кући и у разумном ворењу куће, држању соба, кујне, тавана и подрума и њихових намештаја и судова, у знањима потребним при држању и готовљењу хране и одела, при неговању домађе стоке н врта, водећи разговоре о томе, покњижици: мала господарица ОДКлајића. (Наставиће се.)

ПЧЕЈЕАРСЕЕ ПОУКЕ. од II. Баоића-Бабе нар. учитеља. 3. Нашто треба пазити кад се купују пчеле за пресад. Добротаједне кошнице зависи наЈвише од тогаколнко је у кошници народа. Што више народа у једној доброј кошници, тим је много скупља, само ако Је народ добар. Множину народа познаћеш потпуно по јаком брујењу на лету (на врати) и летењу преко лета, а цреко зиме по јаком и непрестаном пчелином мирном и добром разговору, (веде неки врстни пчелари, да пчеле радилице имају измсђу себе разговора и договора) кад на кошницу луинеш и уво лету приближнш. ДоОра кошница несме одвећ старо саће имати, Јер је сасвим безплодно. За куповање су најбољи једногодишњи, двогодишњи, највише трогодишњи ројеви. Добра кошница мора имати и толико меда, да се не мора на скоро народ у кошници ранити. Не препоручујем никоме да купује вредне радилице с доцне јесени или зими, јер се онда неможе баш ни мало определити колико имају меда. Пролеће или време ројења је најзгодније за куповање. Што се пак ројева тиче, то купи мили читаоче само оне, које су у месецумају, или у почетку јуна ројили. Доцнији ројеви скупо стају, јер обично већ с јесени мораш ранити или морају помрети. Добра кошница несме бити без матице, јер онда се пчеле радилице збуне и зидају по саћу којекакве куле и џбунове. Ако купиш пресад на близу гдегод, то ју мораш јошт пре првог полета на ново место поставити, јер се иначе многе пчеле забуне, пак на своје староместо одлећу. Ројеве можеш одма после ројења намесгиги где хоћеш.