Glas naroda

ВРОЈ 26.

„Г .1 А С Н А Р 0 Д А."

ља. воје ови ма да је бодљвкав радо једу, јер у аему особито у корену, има много шеВера, те с тога им врло прија. Кад се таког младог чкаља коњима по више даде опда их овај отвори, ишчисчи их. те им у једно послужи као медикаменат, као нека пролетна лекарија! . . .

ЕЊИЖЕВНА БЕЛЕШКА.

Повесница народа српског од настарвјих времева до пропасти на Еосову. За децу српску приредио Ннкола В ВукићевиЕ. У Панчсву 1874. Стоји '20 нов. а. вр. Књига је подељена у 15. приповедака, испричаних леним и разумљивим јевиком. 0 чему се прича у њима, моКи 1е читаоци видети, кад им испишемо сам садржај тих приповедака. Ево га: 1. Срби и Словени. 2. Срби под управом својихжупана. 3. Владимнр краљ српски. 4. Краљ Војислав иВојисављевиВи. а. Стеван Немања. 6. Стеван првовенчани 7, Свети Сава просветитељ. 8. Краљеви Радослав, Радосав и Урошвелики. 9. Краљ Драгутин. 10. Краљ Милутин. 11. Краљ Стеван Дечански. 12. Стеван Душан силни цар српски. 13. Цар Урош, последњи ИемањиП. 14. Кнез Јазар носледњи цар српски. 15. Последице Косовске битке. Осим тога додан је уз књигујоши: „Преглед знатних догађаја у старијој новесници српској" према годинама. у којима се што догодило. Књига ова, оваква, као што је, удешена је не само за децу, као што се у наслову каже, него може уједно послужити ц као лепа и поучна читанка за народ. Желети би било, да нам писац овако лепо наиише п новесннцу доцнијих догађаја. од Косова до нашпх дана.

СЕМЈМО СЕ НАШЕГ НАР0ДН0Г УЧНТЕЉА ДОСДТНЈА. Народни учитељ свеколиког српства, Доситије ОбрадовиЂ, који живи у срцу сваког Србина, оставио је жељу, да се сахрани у кошутњаку код хајдучке чесме — иа та жеља нашег великог учитеља оста и дан данас неостварена. Ретко да који од нас и зна да је у Београду сахрањен код саборне цркве, али ннје се томе чудити, кад знамо да му је надгробна плоча тако излупана и изобијана да му се ни име не може да прочита. Да се та жеља нашег великог учитеља оствари не изкују се велике жртве, јер љегова душаникад није тражила колосалие споменике — довољно је ; само нреместити кости његове на речено место и ставити обичан мраморни стуб, како би сваки знао где леже кости великог Србина. У то уме скупили су се грађани шабачки у читаоницу и решили, да се предузме скупљане новчаних прилога на ту цељ, а уједно да се позову нреко листова српских и све читаонице те да такве прилоге скупљају. Нема сумње да ће се српство оваком красно делу радо одазвати. У Шапцу, 12. јуна 1874. Одбор за то одререн.

ГОДИНА IV.

КЊИЖЕВНА ВЕОТ.

КЊИШАРА БРАћЕ ЈОВАНОВИћАУ ПАНЧЕВУ ПРЕ110РУЧУЈЕ П0В0Д0М ДОЛАЗЕћИХ ШКОДСКИХ ИСНИТА ЗА ПОКЛОНЕ ДЕЦИ ВАЉАНЕ књиге: прииоветке , ПЕСМЕ И ПОУЧНа попуЛАРНА ДЕЛА ВИРИЛИЦОМ И ЛАТИНИЦОМ, ГЛОбУСЕ МАИЕ И АТЛАСЕ ЗЕМЉОПИСНЕ И ПРИРОДОСЛОВНЕ. ™ Молимо шлолске одборе, управе н остале ~ власти. да нам или тачно означе према ~ нашим списковима књиге, или да нам на^ значе своту која им на ту цељ на распо~ жењу сгоји и пол деце, како би им упрвом ™ случају захтеване. у другом од нас иза~ бране књиге одмах, без оклевања послати ™ могли. — Уз наручбину молиме да се ~ нридода капара; остатак наплаћујемо у™ наточ. 1—2

НОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ. Са овим бројем истиче претнлата свима оним нретплатннцима „Гласа Народа," а који су се претплатили на пола године. С тога ваља да понове претплату, ако желе и даље држати лист, јер без тога обуставићемо шиљање листа. Цена је од 1. јула докрајагодине 1 ф . 50. нов. за Аустро-Угарску, а за Србију због двострукенаплате поштарине стоји лист на ] / 2 год. 2 $ор. У сребру. За Србију нрима иретплату једино књижара В. Валожића у Београду. У Новом Саду '29. јуна 1874. Админ. „Гласа Народа."

0 Г Л А С.

РГ ЗА УКВАРУ (КНЛУ) нема боље иомоћи осим мојих потпасача који су најбоље врсте. Наручбине се шиљу уз нахнаме по ношти, али ваља и поручити с које је стране Фалер, спуштали се доле, и меру око тела. Фине рукавице, само 1. Фор. 10. нов. пар и то само на то једно за добро ирипознато место код Аугуста Циглера, 2—4 лебарска улица у Новом Саду.

власник „задруга за орпоку народну штампарију". — уредник: Вдадан Лрсенијевић. ' ■ . Српска народна задружна штампарија у Новом Саду 1874. год.