Glas naroda

373

ВРОЈ 47.

„Г Л А С Н А Р 0 Д А."

ГОДИНА IV.

зум и наводи вас на свакојака зла и безакона дела, — но будите у свему умерени као што Бог заповеда, иа ћете бити здрави, мирни и дуговечни. Женске нека се оставе скупоценог помодног одела, па нека пригрле своју старинску народну ношњу, коју веЕином саме израдити могу и која је тога ради и јевтинија и постојанија, а за Србкин>е много ириличнија. „Не чини хаљина човека;" доста да, је човек чисто и пристојно обучен, а за то се не иште много трошка. У место којекаквих раскошних и ненотребних трошкова нека сваки од богоданог имања свог по

могуКству своме прилаже на цркве и школе, на болнице, сиротињу и друге човекољубиве цели, па ће тим начином одужити дуг свој према роду и уватити душа месга на ономе свету.... Љубазна браћо! Ја сам вам овим исчислио у главном оне дужности, које имате као добри хришћани испуњавати, — до вас стоји да их к срцу примите и колико је више могуће извршујете. Ко своје дужности као шта ваља испуњава, тога ми зовемо честитим и поштеним човеком, тај се само може иадати даће овога света срећно и спокојно поживити а онога вечно блаженство насљедити. Ј. Вукадиновић. прота земунски.

Б Е I Е (Коњска обућа.) Од сада неће никоњиморати ићи боси, јер је у Америци неки Деан изумео калочне за коње. Те се калочне нраве као и оне за људе и нарочито су добре кад коњма копите оболу. Могу се кад се хоће скинути и назути Калочне те заменуће иодковице, јер су 40 пута лакше него нотковице ма да су у трећину скупље. (Сиротињски сир.) У Кини прави сиротиња од сочива сир на овај начин: Кува сочиво дотле, док се од њега мандара неначини, која се кроз сито процеди. Нотом се усие у њега воде с гинса и тако се брзо усири. За тим се притисне као обичан сир осоли се и за чудо за неколико дана и мириши као обичан сир и кад се једе таки је у усти као да је кравији. Сирота сиротињањеиаје крава зрно сочива. (Кључ од воде.) Ко би мислио да може од воде кључ бити, но ево људи се и томе довише. Један инжинир пронашао је, да се може свака брава отворити, кад у штрицаљку успеш воде, па ову вешто у браву утиснеш Није дакле доста направити браву таку, да се не може обити ни изгорети него да не може ни вода у њу ући. (Важно за газдарице и куварке ) У најновије доба све више и више у обичај улази, да серана — јестиво — по мери оцењује, и само јајау томе

Ш К Е. погледу изнимак чине, те се још једнако њихова вредност по комаду равна — не узимајући у обзир, да има мањи а и већи јаја, што једна према другима велику разлику у свему чине, тако и најзнатније куварке као: Хенриета Давидић, Марија Роснак и др. не праве разлику између јаја, него кажу, узми оволико и онолико јаја; оволико жуманцета, онолико беланцета — а уколикоћивелику разлику чини. Неки струковњаци чинили су покушај код јаја и сравњивали су једна према другима, те су дошли до тога осведочења — да у нросеку — једно на друго узети — мање јајеима46 а веће 63 грама тежине, и колико од мањих 4, толико од већи 3 јајета износе. Обично је дасујаја споља мања, него оиа што се у кућама изводу, јер код првих је већином један и исти род живине, док се код других парење меша. Као у обће што код човечштва, тако и код сточарства и живинарства важи као нравило, да се крв мешати мора, ако се хоће изметање да одклони. По томе, како приликом куповања, тако и приликом употребљења ваља јаја мерити. А ако хоћемо, од живине што већа јаја да добивамо, морамо на парење пазити, и род живине промењивати — иначе ће се живина изметиути, да ће нам на штету, а не на корист служити. „Суботички Гласник."

БАБА НАСТИН КВАРТИР.

Ко ие познаје баба Иасту у Карловци, Вог да јој душу прости; умрла је сирота! Педесет година држала је она ђаже у квартиру, Мој покојни деда, кадје свршавао богословију био је код ње у квартиру. Мој покојни отац из њене је куће понео реверенду. А и ја сам за њеним столом изучио поповске школе. На стотину својих ђака могла је баба Наста избројати, и то све беху по избор раци у школи а после људи или први или ме1)у првима. Ко ће слово о светом Стевану, трећи дан божића, у катедралној цркви говорити?