Glas naroda

11. (

Еава ради. А школе ст ове најјевтиније, довољно је 1 ироФесор, дакле 1000 до 1200 Фор. плате, свака аупанија може по 1 држати, тај проФесор нмао бн давати а течајеве за учитеље, мого би бити ипутничш учитељ и надзорник општинских воЕњака. 0»ниваае ових шжода најгеБа је данае задужбина. Прошло је време незналачка господарства, данас треба практичких знања, у нас је сила мање вејг лбб у рукама са овога страхотно лакоумног расФуВкања за ово посаедње 20 год. а дације све веЕе ва или рђаве г. навале, те су данас ова ратарст знања свима нухна, и ове Бе нколе нас поднВи, на онда ће и друге процветати, а без ових

н оне 5е пропасти. Ту су претрешене н рнтарске школепоугарској, којихје.З на 15 милијона народа, сатнра и знак, како се и у највишам посланичвнм круговима увиђа, шта вемљи на ово данас оскудно време треба. На место ратарске дизати Фратарске школе и данас још непоњатно је. Наши епархијскн шволс. одбори позвали су све општине на добровољне прилоге рад подизања ових школа, и многе су се одазвале, највеЕма честита оп» штина Ириг, која је 10 пута више завештала, н стављена ва узор, и јавно изречена захвалност честитмм члановима и председнику што су положвли основ школи од недогледна замашаја за благостање народа.

ЈЕДАН ГЛАС Од П I. Иди и реци им шта су ти очи видиде. Неће ме чути господе. А шта је да чују? Добри Ке те чути, а твоја реч, прешав невидљиво у друге, изиће им жива иред очи када их оган. мојега гњева прожеже. Господв ти знаш, ја сам стар а немам више ни гласа. Допусти твоме слузи да се поодмори пре но што ће поћи, Још неколико тренутака, и више га неће бити.А баш зато нетреба узаман пропЈштати време; кад је сунце на заходу, онда путник највише хита. Не тражи одмора онамо где га неможе бити: одмор ће доћи у своје вре* ме. Опомени се оних, који лежући у гроб, меташе своје мачеве себи за узглавље: мач, то је одар јаких људи. Ићи ћу господе, где год хоћеш да идем: што наложиш извршићу, борићу се за правду твоју, докје умени душа жива. Иди дакле, и небој се ничега, Ја ћу бити поред тебе у снази својој, ја ћу уметати у твоја уста оно што ћеш говорити. Земља је умотана маглом од грехова, ја ћу послати буру да јерастера. Људи непоштени благују у својим делима, аисле да им је сила осигурана за свагда. Заповедио сам једном црвку да им подгризе корвн; сутра ће дрво сухо бити до врха. Мој се дан приближује и скоро ће доћи. Говори тиранима; пусти им моје претње У ухо; ули им у душу хладан страх и то неха им буде прва каштига. Онирекоше даме нема: видиће има ли ме! Говори угњетачима, уви их у јауке и пи«ку, у запевке њихових жртава, нека их чују

[3 ТАВНИЦЕ/) па Л. када сан бораве, па и онда када еу будни; нека их гледају како лутају около њих као бледе хавети, као мрке сенке, и нека их свуда прати страховито превиђање; нека их не оставља ни дању ни ноћу; нека у сумраку када се оправљају на евоје безбожне пирове осећају на телу своме дахове тију чудовишта, и нека дркћу у ужасу. Говори угњетенима: реци им да моје око бди над њима, да ја глас њиховога бола допро до мене, да ћу га прометнути у гласод весеља, Реци им да ће они правдом и љубављу надвдадати људе хрђ&ве и користољубиве, који сад њих исисавају, К-да би могло бити да здо сруши васиону, она би опет поникла из једне сузе праведникове. Говори свима који плачу, свима којижеле оно што је добро, који ми се у молитвима обраћају овим чистим речима: нек дође царство твоје! Оно ће доћи, ја сам то обећао, ја самсе на то заклео у самога себе. Чедо будућности, бери палме, спремај песме од весеља да прославиш његово наступање. Мала се деца већ смеше у колевци јер су га видили у својимсновима пророчким.

* Попа, еоји је овај глас из тавииде писао, био је на правди бога у тавницу бачен, што је бранио истину од лажи, гоаенога од насилника, честита радина од трута и т. д. Стар је веН био, и вад је хтео из тавнице изаБл иаумио је био, да се смири, али му Бог ваза, да докле га траје пеоставља слова божијега па бог неће оставити ни њега ни оне, који му слово слушају и воји тако творе. И он се покори вољи божијој и уташе и пером и устма слово божије.