Godišnjak Kralj. Srba, Hrvata i Slovenaca za 1926 god.
242 ГОДИШЊАК КРАЉЕВИНЕ С.Х.С.
Члан 19.
За послове око царинских експедиција наплаћиваће се: 1. Жиговина: по 0.25 динара за свако царинско олово; по0.10 динара,
за сваки царински жиг или печат. 2. Пословна дажбина: а) на увозну робу:
ау на коју се по тарифи не плаћа царина или која је у смислу
чл. 10. и 11.
овог Закона привремено ослобођена од царине 0.05 динара
од 100 килограма бруто тежине или од комада, а најмање 0.20 динара од
сваке пошиљке;
6) на коју се по тарифи плаћа царина а царини се по бруто тезжини, 0.20 динара од 100 килограма; в) на сву осталу робу 0.30 динара од 100 килограма;
6) на извозну робу 0.02 динара од 100 килограма бруто тежине
или од комада, а најмање 0.05 динара од сваке пошиљке. Ако колето садржи више врста робе на које се при увозу не плаћа нарина по истом ставу онда се износ пословне дажбине за сваку врсту по-
већава за 10%.
Тежина испод 100 килограма рачуна се као 100 килограма. Пословна дажбина не плаћа се на провозну робу, као ни на предмете
поменуте у чл. 9. овог Закона.
Министар Финансија може пословну дажбину, као и одређен прочденат повећати или смањити, као и за извесне предмете одредити нарочиту
пословну дажбину.
25% од наплаћене пословне дажбине дели се на крају сваког месеца
царинским чиновницима 1,
Пи Ш категорије.
УВОЗНА ТАРИФА.
ЦАРИНА број НАИМЕНОВАЊЕ Максим, Миним. динара динар
ДЕО Производи земљорадње сточарства и шу„марства; остали животињски и биљни производи и предмети за храну и пиће.
1, ПРОИЗВОДИ ЗЕМЉОРАДЊЕ а) Жита 100 кгр. 4 Све врсте пшенице, раж . и крупник 6.50 5 2 Јечам и овас 4.— 3 Кукуруз . 3.— 2.50 4 Све остале непоменуте врсте жита .... 2.— 1.50 6 Пиринач; . Ољуштен 1. 20.— 1Т2: Неољуштен .. ... 5.— 4.6 Слад свих врста жита, 14.— 10. . 6) Вариво и поврће 7 Вариво и поврће зелено или свеже: . Карфиол, шпаргле 20.— 6.2. Купус, кељ, келераба, зелени пасуљ 14.— 63. Црни и бели лук 14.— 1T.'4. Кромпир ..... 8.— 4.8-Вариво зрело, у зрву: 1. Пасуљ .. 20.— 15.2. Грашак, сочиво. · 25.—K 20.9 Вариво и поврће осуено: 1. Пасуљ, грашак 70.— 25.2. Купус, краставци, патлиџани ...... 70.—– 50.3. Кромпир ......... 25.— 20.10 Паприка туцана или млевена: 1. У завојима до 5 кгр. 120.— 100.2. Друкчије завијена 100.— 80.—
Број тарифе НАИМЕНОВАЊЕ “ 11 Печурке свеже или суве: 1. Трифле 2. Остале ...... ... ... в)у Воће 12 Грожђе: 1. Свеже: а) у завојима до 5
кграма ... ... ...
6) друкчије завијено 2. Суво:
а) у грозду или у
завојима до 5 кгр.
6) остало
13 Остало воће: 1. Свеже:
а) у завојима
6) без завоја ... ...
2. Осушено, па и исту-
цано или уситњено
али без шећера; у саламури, сланој
води или сирћету
ако је у бурадима
или сличним судо-
вима:
а) ораси осушени У
љусци 2... ...
6) ораси осушени
без љуске ......
в) остало
14 Остало непоменуто воће
г) јужно воће 15 Ананас и пистације
1 16 Урме свеже или суве:
1. С гранчицама или У завојима 2. Остале ......... ...
ЦАРИНА Максим. Миним. став. став. динара динара 100 кгр. 00.— 156. 10.— 50.55.—- = 40.40.— 30.260.— 200,150.— 120.55.— 20.25.— 14.80.— 60.120.— 90.80.— 60. 80.— „60.130.— 100.—o 130.— 100.90.— „70.—