Godišnjica Nikole Čupića

Е 285

луку противу Абелара и овога осуди на затвор до смрти (1140 год.). ,

Кад глас о томе стигне Абелару у путу, он клоне од труда, бриге и очајања и устави се у манастиру св. • Клињија, где га игуман, пречасни Петар, човек добра срца, прими милостиво, склони га и да му потребне неге, па се заузме код св. Бернара и Папе, те се Абелар опрости затвора. Но за измучена и болна Филосова све је то било већ доцкан. Он умре у истом манастиру (1143 год.), а кости му пренесу на насеље Хелоизино у Параклиту.

Хелоиза је живела после њега још 20 година, и својим разумом, својом за оно доба веома високом образованошћу, својим проповедима, а особито својим чистим и угледним животом стевла је дивљење и поштовање код сувременика и потомства не само у Француској но и у остадом хришћанском свету. Достојанство и висину њезиног духа можемо измерити по овим речима, из њених писама:

„Њена која воли да пође за богатога но за си„ромашнога младожењу (и ако би овај други личним „особинама надмашао онога првог), и која код мужа „гледа више на његов положај и чин, него на њега, „сама, треба да зна да је п она сама на продају т. ј. „да се може купити! И така која с овим рачуному „супружни живот улази, има право да тражи куповну „цену (која се о пазару угађала), али нема права на „истиниту узајамну љубав; јер она пде за благом а не „за аичношћу свога мужа, атим показује да јој је жао, „што није могла наћи још богатијег купца.“

Колики је био научни и проповеднички значај

Абеларов код његових сувременика, може се од при-