Godišnjica Nikole Čupića

287

мислио је да реформу и револуцију пренесе у сами Рим. Па-зато је и главом платио. Арналдо из Брешије умрђо је мученичком смрћу.

· Свршетком једанаестог века две јаке струје кретале су северну Итадију а на име њезину област Ломбардију у напред. Својим независним унутрашњим уређењем, својим слободњачким духом у политичким и цревеним одношајима ведике и богате ломбардијске вароши одликовале су се чудно од суседних немачких и краљевских општина и покрајина. А да ту своју слободу и независност ујемче, радиле су да склопе утврде међу собом савез за одбрану од спољних непријатеља, па за ову цељ нису жалиле крви ни блага својих грађана и синова. И победоносне заставе њихове на позлаћеним убојним колима истакнуте често су задавале страх силним царско-немачким војскама.

Међу свима ломбардијским слободним варошима, Брешија се одликовала постојанством и родољубљем талијанским. У њој се родио ин одгајио Арналдо, у њој је с материним млеком посисао онај дух независности и смелости, којим је после са изменама црквених установа тражио и изводио напредне демократске измене у ломбардијским варотима, па ну саној римпапиној престоница.

Још као младић (око 1110 год.) Арналдо дође с још једним другом по имену Петром у Париз, куда их је глас чувеног Абелара вукао. Петар се доцније одвоји од смелих Абеларових н Арналдових мисли, приЛагоди се црквеним уредбама и постане париски владика под именом Петар Ломбардо. У то доба и још Раније проповедао је на југу Францеском (у Лангдоку) знаменити Петар из Бриса!, први реформатор, коме

1 Рефгив Вгоцзвапив ( Рјегге Је Вгопввјеп) Рјегге де Вгпув. Брус иди Брис била је мала варош у Лангдову.