Godišnjica Nikole Čupića

293

"где је требало јављао и свуда по Ломбардији духовно и политичко ослобођење проповедао, па и оружану борбу спремао — све то учини, те народ почне веровати, да Арналдо располаже неком чудотворном, мађиском снагом, и легенда говори, да се у исти мах могао кад је хтео створити у два различна места, у две вароши, да је чинио чуда као светац.

Али је тешко, веома тешко одучити људе од навик% дуговечног ропства, а још теже научити их да вољно приносе све моралне и материјалне жртве које тражи слобода. Тако Талијани 12 века па и они који“ су потребу реформе признавали, који су Арнаада поштовади и дивили му се, почну о успеху његовог деда, двоумити и оклевати. И Мојсијеви Израпљани на 12 векова пре Христа у Арапској пустињи, видећи ЕЗКО

“је тешко задобити и бранити своју слободу, хтеди су да се врате по ново у Мисир и да робују Фараонима.

Папа Иноћентије 1, да би уставно Арнаддов покрет, огласи варош Милано да је одлучена од Цркве, и забрани да се у њој не смеју вршити ни цревена служба, ни обреда ни било која, црквена церемонија. Услед тога свака богомоља престане, причешће и исповест прекрате се, мртваци се неопевани сахрањиваху. С друге стране стигоше гдасови, да се и цар немачен Лотар спрема, да с великом војском крене на, Италију.

У таквим приликама народни вођи клону и пријатељи Арналдови умукну. Грађани милансвки потраже пут како би утишали гњев папин. Св. Бернар јави се као посредник п обећа им опроштај и милост, ако се врате под крпло завонитом папи.

У то време (1134 год) васеленски сабор римокатодичке Цркве у Пизи расправљаше спор између ДвО-

_јице супарника папе, но главна му намера бејаше да

>