Godišnjica Nikole Čupića

295

скоро за тим цар се врати у Немачеу због тамошњих унутрашњих послова, и пошто је већ био остарео и „ослабио, умре 1137. Мало доцније умре и папа Анакдет. А вардинали који су били у Риму, изберу једнога између себе по имену Виктора за папу. Овај се постара, пре свега за своју личну корист, одпочне преговоре с Иноћентијем, прими његове понуде и новчане накнаде и преда му својевољно варош и папску столицу.

Сада почну прогонства јеретика и Арналдових последника на све стране, и дело цревеног и политичког преображаја које је талијански патрпота спремао, устави се. Многи том приликом платише крвљу и слободом „својом, бивши погубљени или на тамницу осуђени. А многи се уклоне испред бесне силе преко Алпа у Швајцарску и јужну Францеску , где још већом снагом на„ставе свој проповеднички посао, те тако рашире реформу, коју је тек крсташки рат у крви многих хиљада албигојсвих јеретика угушио.

Папа Иноћентије да крунише свој успех, сазове „други Латрански сабору Риму (1199 год.). Вплше од хиљаде католичких владика и калуђера искупе се на папин, позив, и прва им је брига била, не да пронађу основе зла и несреће у установама и практикама римске Цркве, но да истребе јерес, да угуше у зачетву сваву мисао о разумној поправци. Сабор понови проклетства пређашњих сабора противу свију јеретика, п нарочнто осуди Арналдово учење; а папа Иноћентије П од силе и обести толико се занесе, да је својом руком истрзао пастирски штап (палицу) и знаке одличија неколицини владика, који су сматрани као присталице пок. пане Анаклета а дошли су на сабор.

да то време Арналдо се бавио у Францеској. Но ма отуда га подстицањем св. Бернара прогнају като-