Godišnjica Nikole Čupića

296

личке владике. Тада он потражи склоништа у Цириху,

где је могао мало слободније душом дахнути. Али и ту му не би дугог станка. Иноћентије ЈП разашље свима западним владикама заповест, да се Петар Абелар и Арналдо из Брешије као покретачи нове превратне науке и као противници католичке вере имају затворити, где год се ухвате, и да им се књиге спале. С тога се Арналдо укдони у Пемачку, и тек у 1146 год. видимо га опет на позорници његовог Бразог рада, у Италији, у Риму.

По смрти Иноћентија 1] би изабран за папу кардинал странац, под именом Виктор 111. Племићи и грађани римски успротиве се и не хтедоше му признати власт, а нови папа с кардиналима селони се у Витербо, одакле је пуштао црквене и светске стреле на побуњене Римљане. У то се јави и Арналдо у Риму; народ га прими одушевљено и по његовим саветима уреди општину и власти по угледу старе републике римске. У таким приликама развије Арналдо сву моћ свога реФорматорсвог духа, свога талијанског родољубља и самопрегоревања. Он је могао да буде прави политички вођ и старешина римски, и то је био у време опасности; а кад је ова прошла, задовољио се улогом простог калуђера проповедника, а световао Римљанима, те изберу једнога племића, који је са сенатом био највиша власт у Риму.

На гдас о замашним догађајима и преображајима, који се у Риму извршише, папа провуне Арналда и све који су подстакли и извели револуцију. А Арналдо с народном странком одговори на то прогласом, који позиваше у слободан савез све талијанске вароши и области са, стодицом у Риму.

Ова смела п велика мисао многе је пријатеље Ар-