Godišnjica Nikole Čupića

305

се томе невешти чиниди и у појединим приликама уз њих пристајади. Па још више, у 1167 год. држан је у Караману (у јужној Францеској) нарочити сабор јеретичке ' цркве, на коме су били посланици сродних севата из Италије, Византије, Бугарске и Чешке. Овај сабор дао је већу снагу Албигојцима, пошто им је општине и епархије боље уредио и у везу довео, а тиме и одпорну моћ њихову умножио. Од овога времена, народ почне да се јавно противи наредбама римокатоличке Цреве, џа и племићима који су њу бранили. Гроф тулуски Рајмонд У већ је тражио од паде и краља Францеског овлашћење, да јеретике силом покори.

Папа се задовољи 88, овај мах, те пошље само једну комисију у Тулузу, да помоћу домаћих грађанских старешина извиди немир и непослушност у Цркви и да „стане на пут даљем ширењу јереси. Ова комисија ухвати једнога од најзнатнијих албвгојсвих проповедника, по имену Петра Морана, кога су звали другчије св. Јован златоуст. Њега науми папин изасланик да казни за пример другима. Но Моран је водео живот, и бојећи се мука и смрти, одрече се јеретичког учења и обећа послушност римској Цркви. Комисија му остави живот, но осуди га, те је морао само у кошуљи и босоног јавно у црви пред народом да искаже своје кајање, _.а% док је до цреве дошао, шибали су га непрестано уз нут. После тога сва му добра одузму и наморају га да иде у Јерусалим на кајање.

По другим местима Албигојци се успротиве па- . пиној комисији. У градићу Бирасту близу Кастра заповедала је грофица Аделајнда, жена Роџера 1 влас"телина од Албије и Каркасоне; ова лепа и просвећена племићка узме под своје закриље Албигојске проповед„нике, којима је и своју децу на васпитање дала.

ГОДИШЊИЦА НИК. ЧУПИЂА 20