Godišnjica Nikole Čupića

906

Папини изасланици скупе крсташку војску, но за тај мах (1180 год.) стиша се ствар обећањем племића, да ће они сами радити. да у својим областима угуше јерес. А после опет слабо су о томе бриту водили.

На измаку 12 века и у почетку 13 појави се нов проповедник и вођа Албигојаца, по имену Гилабер из Кастра. Он је најпре био католички калуђер и веома учен човек онога доба; једном приликом ишао је као посланив тудуског кнеза на двор инглеском краљу, % после су му нудили владичанско место. Но он није марио за части и звања силних овога света. Душа његова обрне се народу и гоњеној албигојској секти, коју својом моћном речи на ново покрене, уреди и оснажи тако, да папа Иноћентије 11 у договору с Францеским и енглеским краљем почне смишљати, да огласи противу упорних јеретика прави крсташки рат. У овој "намери утврдио је папу нарочито шпањолски калуђер. св. Доминик (који је основао калуђерски ред Доминиканаца). Овај је сам собом некодико година провео у јужној Францеској и радио да поврати јеретике. католичкој Цркви. Једном приликом пустио се с чувеним албигојским проповедвиком Гилабером у распру ва јавном збору. И кад умни разлози не помогоше,. огледају неће ди им прибавити доказа пут чудеса којим су се у Средњем веку често служили. Св. Доминик баци своју вњигу три пута у ватру, и сваки пуг пламен је. избацивао светињу целу неповређену. А албигојски свештеник чим баци своју вњигу, одмах сва изгори у ватри..

Но све то као п друге божје, папине и краљеве претње не могоше обрнути затврдле душе јеретика. Папа и римске владике, а још више Францесви и инглески краљеви видоше, да, ће се оружаним поворењем ЛДангдока и Прованса обогатити, блага п земаља на-

'