Godišnjica Nikole Čupića

У Ресави се још тражило да биров буде грлат, да може све село свикати на зборно место, и да је јак, како би могао савладати кога затреба.

У рудничкој Морави причају, да је могао биров сам везати човека, и још га обесити о плот, да две педи ногама не дохвата до земље. Везани тако јадник чекао је некад по пола дана док дође кмет да му пресуди (Мојсиње).

„И кмет и помотњик да се бирају по већини гласова, и морају бити између најпоштенијих , најразумнијих,, и најважнијих људи у општини“,

Плаћа је кметовска и помотњичка по ! цванцик с главе на главу. Општине да се не погађају с њима: „Ко ће јевтиније служити као што је то бивало по негде“, вели закон.

Кад су из једнога села и кмет и оба помотњика, онда кмет прима половину од цванцике, покупљене у име кметовске плате, а другу половину деле два помотњика по поле.

Помотњици који су из других села примају своју цванцику целу.

Кметовска се плата купи уз данак.

Кмет и помотњици („председник и чланови примирителног суда“ — сад се већ тако зову) могу се збацити тек по пресуди окружног суда".

Министарство правде, године 1839, по члану 21 устава, објавило је, да се тужбе на председника и чланове општинских судова (на кметове и њихове помотњике) подносе њему, (министарству) али године 1845 Кнез то уништи и нареди „да општинске судије, као и други људи, одговарају на свом природном суду на све тужбе које би се против њих дигле

било од људи било од власти, а да се о том не мора ништа

17901 СаОДе 2 86. 1, 202. 3 86. 1, 208. - 96,1, '20%,