Godišnjica Nikole Čupića

217

да их дође; само се у записник забележи све како је тај посао свршен.

На збору се глас даје лично.

Важи оно за што гласа половина гласача, и један више.

ЖКалбе против општинских властћ подносе се надзорној власти најдаље за 14 дана после дана наредбе против које се жали.

А за жалбе и тужбе против суђења општинских судова, важи особити закон!.

6" Газдинство у општини

Да ли су наше општине за Турака имале каквих извора, за приходе, не можемо сада казати, осем што знамо да су се сељаци порезивали кесом и снагом те свршавали неке и неке своје општинске послове.

После Турака пак отворили су се извесни извори за редовне приходе општинама. Од отих прихода на првом је месту онај од жировнице који се обично и зове тако.

„Кировницу су наплаћивале општине с оне горе која је пре била спахиска а после, находећи се у општинском атару, припала општинама. С оне пак горе која се за Турака звала Алија, жировница је припадала државној каси.

Како је жирородна гора припадала целом селу — као добро општинско — то би и корист од ње ваљало да имају сви сељаци; али како у свакога сељака није било једнако стоке, а у некога и никако, то се није могла равномерно ни уживати та корист. Зато се обично на сеоском одбору утврђивало: да они домаћини који имају највише стоке у жиру, даду по једнога брава онима сиромашним „ради омршаја“, или бар по једну печеницу. Не могне ли се то да уреди, кмет од нагонич-

' Зборник ХТХ, 46.