Godišnjica Nikole Čupića

4 Болнице (општинске)

5 Заводи које би општина желела да има, и

6 Све друге грађевине које би општина по закону или по њиховој природи била позвана да подиже. '

Осем тих грађевина за потребу свега села, има их које

ваљају појединим крајевима, као што су, на прилику, неке и неке чешме и бунари, мостови, путови, итд. То се све градило на разне начине. Тако се негде договоре они којима највише треба, или који највише желе да се има нека вода, па је и начине. Кад чешма буде готова, сазову они све село на част, а некад чак и суседна села. Дође и поп те освети нову грађевину. Они који су градили чешму или мост, закољу говече и зготове јела, а гости сви донесу част. Пошто поп освети грађевину, и помене оне који су је градили, постави се 10—15 трпеза за које поседају сви те ручају. По ручку они домаћини, који су се старали о грађевини, скину капем прођу по народу те приме прилоге које гости дају. Тим новцем плате говече, даду мајсторима што су погодили, и подмире друге трошкове. На ту гозбу сваки гост донесе по два колача ; један се колач цео даје сиротињи, а други се пресеца на двоје, па једну полу дају попу, а другу поједу сами за ручком. — Ту се игра и весели до мрака, па се онда разилазе. Власи у Крајини то зову Помана.“

Оваке чешме, мостови, и друго, задужбине су оних који су их градили. После њих, оне су њихових потомака. Кад нестане потомака по крви, иду к онима по млеку. Тек кади ових нестане, прелазе на цело село (Трстеник, Алексинац, и Лепеница).

Општине су дужне, у почетку сваке рачунске године,

' Зборник ХУПЈ, 82, 99, 100.

2 Од словенске речи ПОМЋЊ.

3 Грађанска се година почиње 1 Јануара; државна (рачунска) 1 Новембра ; пцрк:ена 1 Осштембра, а школска 1 и 16 Апг. и 1 Септембра.