Godišnjica Nikole Čupića

ћања, него чиновник дође једној домаћинској кући, најчешће кметовој. Други домаћини, чим чују за то, пошљу тамо ко млека, ко сира, ко погачу, ко прасе, ко чутуру вина или пљоску ракије, те тако је дочек справљен.

Који оштете себе гасећи пожар, или заслуже награду, о њима се дужна била састарати општина и у једном и у другом случају. !

Општине су биле дужне набављати трубе и добоше за народну војску, и добошарима и трубачима који иду да се уче плаћати путнину; = а године 1876, кад је рат оглашен, општинама је наложено да срађују радове и издржавају породице оних грађана који су на војсци а дома нису оставили никакве задруге. 3

Од општине се тражи да стави новчана средства полицајној власти, те да ова уреди нотње стражаре као нарочиту војничку чету " (Закон од 28 дркембра 1861). Врло је за веровање да се ово чинило највише за то, да би се у вароши имала каква уређена снага, пошто су у толиким варошима онда Турци имали своју полицију и јаку оружану силу.“

Закон је тај написан као да важи за све општине, а до сад је примењен једино у Београду.

„закон о јавним грађевинама,“ одређујући које грађевине падају на терет општинама, овластио је у подизању тих грађевина да иницијативу има и општина, и среска власт, и окружно начелство. А општинске су грађевине ово:

1 Општински судови

2 Цркве

3 Школе

' Збор. ТУ, 160 и 161.

2 Збор. ХУТ, 44 и 58.

8 Збор. ХХТХ, 438. %

4 Збор. ХТУ, 206.

5 По селима, кад треба, стражу чувају најбољи људи које наређује кмет,