Godišnjica Nikole Čupića

228

Београдска општина стоји под непосредним надзором управе вароши Београда; окружне вароши стоје под непосредним надзором дотичног окружног начелништва, а остале општине стоје под непосредним надзором среских власти.

Све пак општине само се преко својих непосредних власти односе вишим властима. (чл. 77).

„Надзорна власт може, посредством свога чиновника, присубћвовати у седницама општинскога збора, и одбора, и где би се показала потреба, предузимати мере за одржање реда (чл. 83).

Ц

ШКОЛСКА ОПШТИНА

1 Ко чини школску општину

Како је школовање омладине једна између главних брига сваке управне општине, природно би било, да је та општина увек оно исто што и општина школска; али у нас није свуда тако, него врло често неколике управне општине чине тек једну школску. За то је говору о тој општини и дано овде оделито место.

Раније је помињано како је што шта било у старије време, за Турака. Готово би се могло казати да ондашња управна општина међу своје дужности није ни стављала бригу о школовању омладине. Мањ да се узме старање о цркви или о манастиру уз које је често бивала и по која учионица, као брига о школовању и васпитивању деце. Кад је уз цркву или уз манастир била и школа,могло се рећи да се о њој стара сва црквена или манастирска нурија, а то и јесте цела црквена општина.