Godišnjica Nikole Čupića

242

љевићима, који управљаху њом, називајући се бановима. Године 1156, по речима Кинамовим, Борис незаконити син Коломанов, јавља се као владалац босански“. Но од куд Мајков зна, да је српски Бела Урош дао Босну зету своме угарском краљу Бели [2 Мађарски историци нашли су у листини једној, којој се година не зна, место које овако гласи : „Хоф шт 86 опао ђивг аиод гех Веја те из 1п сопуепфи 5ЕЧеоптепа, ође По вио Гад јао сотаташи гегти сопаШо Вохпепзет дисабит деди е(е. (Кејег, Содех П. 88).

Па по што нигде не пише и с тога нико не зна, како је Бела слепи до Босне дошао, то се досетише, и смислише, и написаше, да је Бела П. Босну добио мирним путем, женидбом са кћерју српског великог жупана, Уроша!. То је дакле пусто нагађање само, а не историјски Факт. Даље приметити морам, да Борис, син Коломана краља, није никада био 60сански владалац, нити то Кинам каже, који разликује Бориса, краљевића угарског од Борића бана («070») босанскога. те друкчије овог а друкчије оног пише.

Шафарик у Старожитностима (!-во издање 649) каже, како је Немања г. 1169 завладао Босном, и у њој поставио свог бана. Откуд је Шафарик то поцрпао, не могох наћи, примећује г. Стојан Новаковић“, а ја бих рекао, да је Шафарик и то и још друго што без даљег испита узео из Енгела, овај се опет до душе позива на Орбина и Лукарија, али бар што се првога тиче, без основа. Ја мислим, дакле, да о господству Стефана Немање у Босни не може бити говора, но у једно с Пејачевићем држим „ап(е Вејат Ш Нипегатее гегшт пепутет јиге ко пе Катат шдегт, еб тићо питиз Воз-

11. Т. Зхазаку у другом трактату придавом ка Сагоћ Пибгевпе Шупгеши уебив р. 158; у. Рапа 11 дег Ађћапд. уоп ТКејп егс, стр. 28; Енгел Гебхарди, Хорват, Калај 1,34; ср. Праја Аппа]. р. 1, раг. 127—128 ; Шимска Историја Босне стр. 85 ноту 2.

2 Годишњица, 1, 234. џ