Godišnjica Nikole Čupića

13

Кад се претходно види, с каквим је опасним противником Димостен имао посла, онда се још више појављује величина, димостеновог духа. Победа се оцењује према непријатељу: колико је овај опаснији, толико је сјајнија победа.

Осим тога мора се читалац задивити, читајући оне грдње, оне, тако рећи, гадне изразе димостенове противу Есхина, који заиста ни мало не доликују достојанству, узвишеном положају и у опште целом животу димостеновом (види одељак 129 и 159), ако претходно није обавештен, каквим се изразима послужио у својој беседи Есхин противу Димостена.

У биографији димостеновој на страни П каже нам г. преводилац као несумњиво, да је Димостен рођен године 381 пре Хр., док у томе постоји велика сумња. Неки веле, да је 381, други 385, а трећи 384 године рођен, пи ово последње мисли се, да је највероватније.

Ово исто важи и за годину, кад је Димостен постао пунолетан, јер г. преводилац вели, да су стараоци димостенови руковали имањем до димостенове 16-те године, док други веле, да је трећи тутор Терипид и рођак димостенов (као што су му и друга два тутора: АФоб и Демофон били рођаци) имао да ужива доходке од имања до димостенове 18-те године. Димостен из Пеаније умро је 376, кад је сину му Димостену било 7, а неки кажу 8 година; а по што је туторство трајало 10 година: то му је онда било 17 или 18 година.

Где год дакле има какве сумње, ту је треба и казати, да се то не би приписало незнању писчевом.

У државној парници између Есхина и Димостена постоји нека чудноватост, које се г. Туроман није дотакао, и коју би, по мом мишљењу, свакојако ваљало споменути, а та је : да је од времена подигнуте парнице противу Димостена, па до решења, после изговорене димостенове беседе, протекло најмање шест година. Јер око половине године 336 [а не 337, као што вели г. Туроман) пре Хр., по свој прилици јошт за живота Филипова, као што Вестерман мисли, поднео је