Godišnjica Nikole Čupića

266

«за, поџв (гопуатев пп Кћап адовве а ипе рајапдие, дил а ипе гаће даттлвоп/, т. ј. пошто смо се од Сјенице пуних пет сахата намучили, нађосмо једну паланку, у којој је био слаб гарнизон. Та је паланка морала бити негде на Дугој пољани. Белешке су Пуквиљеве из 1807 год.

Зна се, да су куће средњевековних вароши биле понајвише међу градским зидовима. У паланкама би оно мало станова налазило се изнајпре такође у средини тога утврђења. По овом разумевању Београд је био и град и паланка, јер је око вароши било утврђење од палисада и земље, које се некад звало паланком, и изван тога утврђења није било никакве вароши. > Разуме се, да је утврђења ове врсте било различитих по јачини и доброти израде — од тврдих палисада око београдске вароши —- до улепљеног плота, о ком говори Јеротије Рачанин.

Да се пак овако значење речи никако није могло развити из латинске речи уапса даска, једва је потребно даље објашњавати. И тако остаје, да речи рабапса тражимо корен негде на другом месту.

Реч фалауЕ — фалеууос има у стр. грчком три разна значења : 1 Гтипсив, дебло од дрвета, пањ, 2 војску, колону војске, бојни ред, које је значење свуда познато, 3. паука. У Диканжеву СПовгвапши ад валр«огев тедае е! тпае гтаес (а. Гед 1688 фолауугс значи аедез Непеае а уосе фа1 ву упо аце Стаеаз гле вета, т. ј. дрвене зграде, по речи фалћауу«, која у Грка значи дрва, одсечена стабла дрвећа итд. У латинскоме рћагапх, као узајмљена јелинска реч, има друго од горе поменутих значења грчких, а рћалатдја или рајапда значи подугачко дрво, које се употребљава као полуга. за дизање лађа или других терета, рћајатјатиз пак зове се

1 Кт. РопцдапеуШе Уоуасе Фапз Ја Стесе. П. Раглз 1820, 472.

2 Т. Ср. Л. Поповић памти, да су се ти палисади почели рушити тек после 1830, а да су још 1827 пред руско-турски рат кудуком народним с горким трудом оправљани,