Godišnjica Nikole Čupića

215

сово помиње бој косовски, где је Мурат 1 победио Лазара, деспота од Орбије и Марка, кнеза од Бугарске (ртпсе де Ви!галле), и неколико главних господара од Албаније. Кад сам га (Косово) ја видео, беше пуно стада и катуна циганских.“ За Приштину бележи, да броји 1500 огњишта. „Тесне каљаве улице њене, — говори он о Приштини — слаба трговина, беда становника и влада крвожеднога Малик-паше, који у то време командоваше, шираху врх ње особени карактер ужаса и жалости. Није ми се чинило прикладно, да походим тога Арнаутина, заклетога крвника хришћанскога.“ Из Приштине наш путник стиже за 8 дана у Гњилан! (бимат), из Гњилана за 10 сах. у Куманово, из Куманово за 10 сах. у Велес |Тећоцреги) ударивши на Кћап-Сарејап, из Велеса за 11 сах. у Прилип (РгбЈврв). Наш путник бележи, да је северозападно одатле у развалинама варош, коју зову Марка краља паланка (МаткоСтале-Раћапћка). Из Прилипа стиже даље за 8 сах. у Монастир или Битољ, из Монастира за 6'/, сах. у Флорину, одатле за 10 сах. у Каилари, а одатле за 12 сах. у Гревено, а одатле за 22 сах. преко планине у Јанину.

Уз белешке географске природе, које сам напред иставио онима, који се интересују за историју путова, имамо још неколико црта за историју, које нам напомињу или догађаје онога времена, што се бејаху на скоро пред пролазак нашега путника догодили, или расположења околнога турскога насељења, кроз које је он пролазио.

У Сарајеву није смео никуд изаћи из хана, нити потезати својих путних исправа за то што је Француз. Због ба-

у Ја пишем Гњилан а не по турски Гилан, јер тако (Гинлане

паве. р!. и Гинкмане пазе. р].) пишу стари споменици наши из времена Немањића (Види Даничића Рјечник из књик. стар. под горе наведеним речима) и јер и сад тако говоре околни сељаци, прави староседеоци, које нам не казују само наши путници, него је и Хан забележио. Да ли је номинатив у једнини — Гњилан— или у множини — старински Гњилане или по садашњем Гњиланц — требало би тек испитати.

18