Godišnjica Nikole Čupića

255

Године 1881 у овим последњим школама било је 760 ученика и ученица, а радило је 7 учитеља и 5. учитељица. Пирот има две цркве: стару и нову. Стара је у Пазару, а · Нова је у Тихој Бари.

·__У Пироту се раде различни занати ; а, од свих ручних радова у том месту највише су на гласу пиротски ћилимм, које тку жене и девојке. Та се радња пре може назвати маниФактура него чист занат.

. С ткањем ћилима иде и вештина бојадисања. С тога самих бојаџија има у Пироту 12 дућана. После ћилимара долазе ткачи платна. Њих има преко 70 дућана, у којима тву близу 200 разбоја. Мутава или кочетара има мало на број, али се њихови покровци цене као врло добра роба.

Пирот има трговачких свеза са ОоФијом и Самоковом. Из овога последњега места добива: самоковске даске, гвожђе, и сукно; даље, са Пловдивом (Филипопољем), и са Калофером. Из овога последњега места нарочито узима шајах и гајтан. Он пак шаље у Цариград масло и сир!

Да се у једној вароши побелењи све по чем би се могла склопити потпуна слика, те вароши, требало би дуже поживети у месту, а ја сам путник: дуго се нигде не могу задржавати, него бележмм у3 пут што могу. Ово не може бити ником криво. Рашта. ће држати перо иони који по мени дођур Нека допишу