Godišnjica Nikole Čupića

266

долазе, рекоше нам, многи невољници те се Богу моле. О постању те цревице и имену њеном не знаде нам нико ништа казати.

Стигосмо на седло Пресеку. То је село на једном узаном преслапу. Граница га је пресекла, на две поле, од којих је једва остала у Србији а друга припала Бугарској. |

Од Пресеке гранична пруга иде на Гарван, Ливадицу, Црни Врх, Витков Дел, Црновршки Камик, Баћов Дел, Раскрсје, Просечени Камик, Пешчану Чуку, и Деш“ чани Еладенац.

Српско село Црвена Јабука, 1 сахат од границе, има око 100 кућа. У том селу има једна задруга у којој је 66 душа, 17 ожењених глава, од којих 3 војника служе под заставом. Старешина те задруге зове се Спаса Крстић.

Црвена је Јабука у врло великој врлвти. Причају да Бели Мемед у то село није могао сићи друкчије него су га сељаци спуштали на поњави'.

Идући овако границом, која се држи планипскога бопла, ми имасмо лево Знепоље, родну корутину којој је Трн главно место, а десно Буковик који се пружа, до Лужнице, до Заплања“, и до Мораве (Како неки говоре да је стари Иногошт прелазио и на десну обалу

г Бели Мемед је, после Митад-Паше, најчувенији Турчин у. новим нашим пределима. О њему се врло много и врло различно прича. Кажу да је рођену Карановцу. Пошто су Турци истерани из Србије, станио се у Нишу, где је последњих година вршио ве лику власт. Као велики Турчин, мрзио је и гонио све што је српско. Иначе многи тврде да је био човек праведан у суђењу, и некористољубив у власти.

2 Она корутина (предео) између Јасеновске и Суве Планине, од Модре Стене до Селичевице зове се Заплање.