Godišnjica Nikole Čupića

296

покољења, најпре је на Врањи огледала рез сабље своје. И гле чуда! Војска осветница, или бар она која је ртник војсци осветници, удари најпре на Врању, па тек од Врање пође у Косово! Али...

Српска је војска заузела Врању 19 Јануара 1878, после крвавих бојева, у којима је пало које мртвих које рањених 854 човека'.

Слава, им! | По попису године 1879 у Врањи је било 8271 душа.

Поред других обичних заната, у Врањи се израђује многа конопљана роба. Села у долини Пчиње сеју многу „конопљу јужарку“. Ту конопљу, после, у највећој мери преду, сучу, и израђују Врањанци.

Исто тако и од оне конопље која расте око Лесковца, велика се количина довозила, у Врању на израду.

Осем тога, Врања је на гласу и са својих радова од кострети. Врањски се покровци хвале онако као што се хвале пиротски ћилими.

Док није било границе српско-турске, у Врањи су се могли купити западли Фабрикати јевтиније него у Београду, јер их је она добијала из Солуна железницом. Данас пак, пошто је повучена граница, те одсевла од Врање горња моравска села и целу Пчињу, не само да је радња с конопљом јако опала: него и цела Врања у опште само животари. Најживљи интереси налажу, да се отвори већи саобраћај између Врање и села која су од вајкада њене муштерије!

————————

1 Рат, страна, 181