Godišnjica Nikole Čupića

307

Чини ми се, Лесковац ће бити варош и лепа и чувена, само треба малко почекати, и малко се потрудити. У лепој и великој равни, која родношћу не уступа ни Стигу ни Мачви, наслоњен на брег Хисар, који се угиба, под грозним виноградима, предвојен на две поле реком Ветерницом, која, га водом кваси, Лесковад има доста угодаба да буде варош напредна и чувена.

Уз то је он на месту куд мора ударити светски гвоздени пут. И тако ће он доиста, кроз мало времена, бити место чувено, а да буде и напредно — ваља и сам да се потруди.

да родност свота предела Лесковчани, с неким задовољством, понављају стару изреку:

— Кад родив Лесковачко, девет града захранив, а кад не родив Лесковачко, девет града не могу да га захранив ! |

Њуд год прођосмо сада овога пута, свуда нам падаше у очи чудна оскудица питомога воћа; нарочито нигде не опазисмо шљива, које би могле напредовати по многим местима. Од Лесвовца на, запад и југ, по арнаутским селима, било је краснога воћа од сваке врсте. И у том, дакле, Лесковац добро стоји према другим местима.

Од пољских усева пада у очи нарочито „конопља јужарка“, која, у околини, расте виша од хвата. Она је једро вредо приходима Лесковчана. Говори се да хиљаду душа у Лесковцу сваки дан преко године заслужују свој хлеб, само конопљу израђујући. А конопље се, у Лесковцу и еколини, производи на годину око два милиона ока. Од те конопље сучу се ужета и конопци разне дебљине пи дужине. Некад су поручивана ужета од 60 ока тежине. Ти се конопци највише носе за места приморска.

20 '