Godišnjica Nikole Čupića

308

Лесковац има трговачких веза с Нишем, а кроз њега. с целом Србијом; даље, са Софијом, Трновом, Рушчуком, Свиштовом, Видином, Ломом, Силистријом, Плевном, Пазарџиком, Филипопољем, Черпаном, Ескизаром, Казанлуком, Оливном, Јамболијом, Карнебатом и Хасћојем. Многи Лесковчани имају своје магазе у Једренету; даље, они своје производе продају у Ћешан, Ђумруџину, Текијаду и Ћелибол у Приморју, а отуда доносе гајтан, конце, ћитабију и друге свилене еспапе. Неизрађену кудељу Лесковац даје у Штипље, Серез, Скопље, Велес, Прилип (они веле Пирлип), Битољ, Солун, а нешто и у Јанину, у Епиру. |

Док су владали Турци у Босни, Лесковац је доста радио и с Босном, али од окупације та је радња са свим престала.

У Лесковцу има данас 9800 душа. Међу њима је 120 душа Турака, 280 Цигана, и око 100 душа Јевреја. Пореских глава има 2298!

Река Ветерница, која протиче кроз Лесковац, извире у осоју Плачевице и Гоча, протиче кроз село Дреновац, а у селу Ушевцу прима Облички Поток. Ветерница пада у Мораву испод села Богојевца.

Јабланица, има више извора, али ће бити најдаљи они под планином Голаком, и они између Браиновачког Виса и Сикираче. Јабланица пада у Мораву испод села Печењевца.

Пуста Река има такође више извора у Џетровој "Гори. Она се најпре састане е Топлицом, и онда уче у Мораву спроћу Курвинграда.

Ове три воде протичу кроз највећи део овога краја, кроз предео најроднији, а најмање насељен.