Godišnjica Nikole Čupića

39

донеше у Инглеску, Пруску и Холандску дух предузимљивости и штедљивости и брзо обогатише округ у коме би се населили. Ђерманци за свој напредак дугују једним дблом Латинима реформоване Цркве, који унеше у Инглеску и Немачку разне индустрије, као н. пр. свилу. Ученици Калвинови просветили су Шкотску.

| упоредите на берзи котирање јавних вредности у протестантских и катсличких држава, па ћете и ту видети грдну разлику. .. Холандска, пруска, данска и шведска рента стоји бар а1 рамп (равној; а аустраска, талијанска (пре 10 година), шпањска и португалска нижа је за једну трећину, ако не за половину.

Данас у целој Немачкој рад и трговина с производима духа, с књигама, периодским издањима, картама и новинама готово је сва у рукама Јевреја и протестаната.

„Према оваким сагласним појавама, вели даље белгиски писац, тешко је не признати, да је вера а не крв узрок необичном благостању у неких напола. Ппквена Реформа улила је народима који су је ; којој Историја још не може довољно да н. пр. Холандска (Низоземска): само дв и то на земљишту пола песковитом а борила се дуго противу Шпаније која под својом уздом. Мала Холандска тек кастилског (шпањског) јарма, а већ п. својом заставом и стави се у зачеље ут гради брзо више бродова но што их је Јевропа. Холандска поста душом свију ве савеза (коалиција), одупире се спојеним ; цеским силама и даје Сједињеним амеј тип Федералног савеза, којим се отвара в безгранично растење, па најпосле даде пр комбинација, које силно помажу развит ства. ...