Godišnjica Nikole Čupića

38

Ирландија је била просвећенија од Шкотске. Зелено острво Брин (Ирландска) било је за прве половине Оредњег Века једно од огњишта цивилизације, кад Шкотска беше још легло варвара. Но од када Шкотци примише црквену реФорму, претекли су (у образованости) и саме Инглезе. .

Да не повлачимо, наставља г. Лавле, поређење између североамеричких савезних и јужних америчких држава или између саверних и јужних народа Јевропе. Могле би се те разлике (културне) међу њима објашњавати климом или расом. Но хајдемо у Швајцарску и упоредимо стање невшателског, ватског и женевског кантона са стањем Луцерна, Горњег Валиса и планинских кантона. Они први надмашују необично ове друге у погледу народне наставе, књижевности, лепих уметности, индустрије, трговине, богатства, чистоте, једном речи у погледу цивилизације у свима њезиним облицима и значајима. Први су латинске народности но протестанти, а други су Немачке народвости но покорни римској Цркви. Тако је дакле вера а не раса (племе) узрок што су они први у свему напреднији од ових других. . . Такве и сличне разлике виде се у једном истом кантону, Апенцелу међу становништвом једне исте ђерманске народности, но различне Цркве. Свуда где су у једној истој земљи ове две Цркве једна поред друге, протестанти су више вредни, више привредни, штедљивији и услед тога богатији од католика. ..Паи кад се где год деси да се једна иста породица раздвоји цо вери, они чланови који остану католици обично су све више сиромашни, а у других који су примили нову Цркву, опажа се све веће богатство.

Пре него што је укинут указ Нантски којим се за владе Хенрика ТУ прогласила слобода вере за протестанте, у Францеској, ови су надмашали католике у свима гранама заната и привреде. А кад Фанатичком наредбом краља Луја ХГУ протестанте прогнаше из Францеске, опи