Godišnjica Nikole Čupića

61

ном врховном старешини изван земље, папи у Риму, морају кад што да раде противу установа и интереса, своје земље и народа, јер је њихова отаџбина у Риму!)

Да поменемо још, што један од највећих генија новога доба, Виктор Хиго говори о значају папе и његове власти на земљи:). У дивном алегориском спеву под насловом Папа, представља велики поета римског првосвештеника у идејалном облику правог христовог апостола. Доводећи га у разне прилике људскога и народног живота одушевљеним заносом ставља му у уста речи, које би само Христос могас говорити. Папа најпре заспи у својој соби у Ватикану. За тим се пробуди и погледа звезданом небу. па говори:

„Спавајте врлизе, спавајте невоље, спавајте ЗЛОЧИНИ под благом ведрином плавог неба. Благо оном ко и у сну види да се звезде уздижу и светле над Земљом. да заштите слаба и нејака на њиховом огњишту,“

Долазе краљеви да поздраве папу, говорећи: М: смо евемоћни, краље!:1, господари. А папа одговара: Ви сте људи, а људи су сви равни пред Богом. Краљеви веле: Ми смо величанствен венац брда. ми смо хоризонат Богом створен. А папа одговара: Иза брда јавља се

!| Познати дописник важног Францеског диста „Јоцгпа! дез Пеђа“ г. МонФерије, штампајући белешке са свога пута по Србији и по дунавским пределима чуди се српском свештенству што не види големе користи које би се јавиле за-њ и за земљу српску. кад би омо прешло у католичку Цркву у којој би имало много више моћи и вредности, но што сада може имати у слабој и незнатној српској Цркви у Србији. То је у главном смисао речи овога Францеског писца. Но то и сведочи, како чудновате изврнуте појмове имају на Западу о нама и најчем културном и подитичком стању.

9) Ујсбог Нисо, Це Раре. Рама, Саптап ГКеуу, 1878,