Godišnjica Nikole Čupića

ср КОЗЕРИЈЕ ИЗ КЊИЖЕВНЕ ЕСТЕТИКЕ 3

Атанасије Александријски (+ 374). Он је прерадио литургију пређеосвећених која је у старије време написана. Неколике молитве те литурђије његове су.

Кирило архива. александр. |+ 144.) за ког се мисли да је спевао песму „Богородице дјево».

Анатоли Цариградски патријарх, у половини У-тог века (7 458). Недељни стихири у Октоику Дамаскиновом, што се зову „Источни стихири“ или «дело Анатонијево,; јесу од тог песника.

Роман из Сирије, у другој половини У-тог века врло је уважен песник. Од њега је узела црква доста песама, и зове га сјајним светилником, слаткозвучном цитром, слатким песником. Он је писао до 1.000 песама у славу Богородице и различних светаца. Њему се приписује и песма „Дјева днес.“

Цар Јустинијан за ког се мисли да је саставио песму «ајединородни сине п слове божји.“ Та је песма први пут певана у храму Св. Софије 536 год.

Јован Сколастик Цариградски патријарх од 565 до 578 год. Док је још био пресвитер у Антиохији саставио је правила за цркве; а кад је постао патријарх, скупио је уредбе и законе царске о цркви. Тај његов рад основа је доцнијим номоканонима. Од његовог времена пева се у цркви Херувимска песма, и на Велики четвртак песма «Вечери твојеја тајнија.«“ Мисли се да су то његове песме.

Софроније, патријарх Јерусалимски из УП вска (+ 644 год... Он је изнова уредио велико водоосвећење што се држи на Богојављење. Песма «Глас Господен на водах» његова је. Он је писао много песама особите нежности у славу Богоматере, рођења Христова, Оретења, и т. д. "Он је саставио онај чин великих часова што се служи и данас у очи дана рођења Христовог, и у ком има дубине