Godišnjica Nikole Čupića

326 КОЗЕРИЈЕ ИЗ КЊИЖЕВНЕ ЕСТЕТИКЕ

мисли и доста поезије. У опште Софроније долази међу ирве црквене песнике и раднике.

Герман, патријарх цариградски 713 — 30, у време цара Лава. (умро 7409.. Он је живео у време велике борбе око Икона и страдао је. Певао је иконама (о преносу спаситељ. лика из Едесе) и похвале многим свецима. У литургији пређеосвећених има и његових молитава.

Кузма , епископ из Мајуме (у Палестини), друг и пријатељ Јована Дамаскина; умро је после 776 год. Он је имао великог песничког дара и био плодан песник. У песмама његовим има доста музике. У служби којом њега црква прославља назива се он, самом музиком, прваком међу песницима. Између многих песама његових, које се о разним празницима и у похвалу разних светаца певају, најлепше су му песме о страдању, и васкрсу Христову, о крштењу његовом, о васкрсу Лазареву, у похвалу деце; у његовим песмама има и јачине и сладости, нарочито у оним о страдању и васкрсу Христовом, које се с песмама другог песника Дамаскина, и Апдрице Критског , певају у цркви у Велику недељу. Његова је песма и „ Чешњејшују Херувим.»

Теодор, Никола, Климентије, Кипријан, Петар, Теоктис, све Студите, т ј. све калуђери из манастира Студијског код Цариграда, у 1Х веку; Сви су они узимали живог учешћа у борби с царевима византијским који су хтели укинути иконе, манастире, и поштовање светаца, и највећи део поште какву им црква одаје заслужили су они том својом упорном борбом и сузбијањем рефорама царских. Али су били и песници, и сви, више мање, продуктивни; а песме им и ако их је црква многе усвојила немају ништа поетског.

Врло је продуктиван био и Теофан епископ Никејски У 1Х веку. Византијски писци називају га специјално песником, певачем (Свида и Кедрен), а у грчком минеју