Godišnjica Nikole Čupića

296 и још нешто о животу св. ЂУРЂА КРАТОВЦА

Видели смо у чему се разликује живот св. Георгија новога у црквеним књигама, од живота св. Георгија новога |Ђурђа Кратовца), Гласнику ХХГ, односио у рукопису под бр. 23. у народној библиотеци у Београду.

Па кад се та два описа не слажу, и кад по њима изгледа, да су то две личности, како се онда може тврдити, да су оба та св. Георгија једна личност, запитаће или бар помислиће у себи читаоци ових редака2 Како, ево како.

Ма да сеу животу св, Георгија |26. маја као што рекох, вели: да је он рођен у Софији од оца Јована и матере Марије, да је спаљен 26. маја 1514. у 25 години свога живота, а у животу св. Георгија (11. тебруара), да је он рођену Кратову од оца Димитрија и матере Саре, да је он спаљен 10. фебруара 1515.у 1!8 години, у оба се подједнако наводи, како је св. Георгије хулио мухамедову веру, како су му Турци све исва обећавали, да се само потурчи, како су га водили по Софији, мучили, спалили, бацили у ватру цркнуте скотове (псе), како би се кости измешале, те Хришћани не би могли разазнати кости Георгијеве, како су кости бачених скотова |паса) изгореле са свим и у пепео се претвориле, дочим су Георгијеве целе остале, како је ударила страшна киша, пошто су га Турци спалили и како су га Хришћани свечано саранили.

Па који је опис живота и страдања св. Георгија вернији! Ја велим онај, што се налази у народној библиотеци у Београду под бр. 23. и који је наштампан у ХХЛ. Гласнику, јер исти је опис написао, као што рекох, учитељ и заштитник св. Георгија поп Пеја, свештеник Софијски, који је био присутан при мучењу његовом и који је учећи га и при самом мучењу да се држи јуначки, те да не напусти своју веру, могао по најбоље знати место његовог рођења, име његових родитеља, го-