Godišnjica Nikole Čupića

302 и још НЕШТО О животу СВ. ЂУРЂА КРАТОВЦА

За то нека наши студенти у Русији завире и у речени рукопис службе, те нека обелодане шта се у њему налази. |

Не могу пропустити, а да овде не нагедем, шта је архимандрит Сергије у поменутом свом месецослову, ПЦ к., на стр. 149. (замћтки) о св. Георгију новом рекао: » 26. ман св. муч. Георги новни. Св. Георге рано седљлалсл извђетенђ вљ Псковћ и Новгородћ. Вљ одномљ сборникћ |Рум. Муз. Н. 364. и 412.) говоритса, что мучене его и подвиги его написанк вљ Псковђ, по благословенио и повелђнпо арх. Макарји, вђ 1539. г. 1теромонахом Иле. Канонљ ему написанђљ Василемљ безђ сомнђнии, пресвитеромљ современникомљ арх. Макарјн, писателемђ канона Ееросину и житја его (Описђ рук. Рум. музел стр. 596),«

Нека студенти наши у Русији загледе и у наведене овде зборнике, те нека обелодане, шта се у њима о св. Георгију новом вели, и да ли је канон св. Георгија новог раван ономе канону у данашњим штампапим минејима.

Нека исти завире и у мииеј, који се наводи у „Каталогђ славино-рускихљ рукописећ, пробрфтеннихљ москевекимљ публичнимђ и Руманцевскимђ музелами, вђљ 1868. послћ Д. В. Пискарева“, Москва 1871., под бр. 122. стр. 95. под насловом: „Минел четђа сБђ 23. Нолбра по 29. Декабра и на избраннме дни генв. Февр. марта, мал ит.д, полууст. ХМ!. и ХУП. в. л. 432.<, у ком се на л. 405. налази: „мучеше Георга Болгарскаго“, а под бр. 148. стр. 33.: „Оборникљ жити сватихљ, повђстећ и поучени; †65. главахђ, скороп. полов. ХУШ. в,“, у ком се на 77. л. налази: „Жите Георпал Болгарскаго“ (отривокљ т ј. одломак); те нека обелодане, шта се и у њима вели за св. Георгија новог.

Ја држим, да ће живот и страдање светога Георгија новог бити у њима онакви исти, као што се налазе