Godišnjica Nikole Čupića

304 и још НЕШТО 0О животу СВ. ЂУРЂА КРАТОВЦА

с

Наши студенти у Русији нека загледе у дотичне списе речених сабора, те нека обелодане, да ли је на њима и то на ком св. Георгије нови канонизиран.

Живот св. Георгија новог и његовог страдања ушао је први пут у штампани пролог 1642. дочим у првом издању пролога од 1641. није стављен био. |Сергијев месецослов 1. к. стр. 287.).

Пре но што завршим, да одговорим г. Ј. К, јоши на ово његево питање: кад је управо св. Георгије нови Ђурђе Кратовац) ушао у наше календаре и стављен под 11. Фебруаром.

На то пигање у стању сам му са свим тачно одговорити. Све док 18692. није Даничић објавио за живот и служау св. Ђурђа Кратовца, није се, као што рекох, у Српству ништа знало за њега.

Како у најстаријим српским штампаним црквеним књигама у ХМ. в. у Млецима, Београду, Мркшиној цркви, Милешеву, тако исто и у Србљаку, штампаном први пут 1761. у Римнику у Влашкој, а доцније прештампаном у Русији, Млецима, не налази се св. Ђурђе Кратовац међу свецима.

Па ни у штампаном 1861. у Београду, Србљаку не наводи се он међу српским свецима.

Не налази си он ни у штампаним српским календарима 1767. 1771. 1776. и доцније све до 1868. ш тек је у „Омладинском српском календару за 1868.“, штампаном у Београду, стављен први пут под 11. фебруарм као српски светац, и од то доба увршћује се редовно у српске календаре.

ИЕ

Из напред реченога видесмо, како је и кад је св.

Георгије нови |Ђурђе Кратовацу увршћен у Русији међу