Godišnjica Nikole Čupića

и ЈОШ НЕШТО О ЖИВОТУ СВ. ЂУРЂА КРАТОВЦА 305

светитеље православне цркве, и кад о свему томе мало зрелије размислимо, морамо се заиста чудити, што ми светкујући 26. Маја спомен св. Георгија новог, и не знадосмо, да тај св. Георгије нови, није нико други, но Србин св. Ђурђе ЕКратовац.

Да ли се кад служила где она служба св. Ђурђу Кратовцу, што је поп Пеја саставио, не зна ее, као што се не зна ни то, да ли се данас још где налази у рукопису иста служба, осим оне, која се под бр. 23. налази у народној библиотеци у Београду, с ког је рукописа, као што рекох наштапана у ХХЕГ. Гласнику.

У поменутом уОчеркљ путешествћл по европенскои Турицлји«“, Москва 1877. Виктора Григоровића, наводи се на стр. 30. како је Григоровић на свом путу у Хилендару наишао на један рукопше, који је навео под бр. 19. у ком се налази служба 30. Октобра Стевану краљу, Стевану Дечанском и житије његово од Григорија (Цамблака) игумана Дечанског, и „Жите Георпа новаго мученика 11. Феврала“.

Где је сада исти рукопис, Бог зна!

А на стр. 128. прича Григоровић, како је нашао у манастиру св. Јована Рилског на иконостасу, који је тек 1830. могао бити насликан, пошто је те године исти манастир последњи пут горео, међу осталим сликама српско-бугарских царева, краљева, патријараха и архијепископа и на слику св. Георгија Софијског.

Слика „св. Геергал иже пострада в' Булгари (0 Селима“, налази се на стр. 52. у среди између слике св. Параскеве и св. матере Ангелине у „Стематотрафији“ Христифора Жефаровићг 1741., те како се у истој Стематографији налазе скоро све оне слике, што се налазе. у манастиру св. Јована Рилског, нема сумње, да је ико" ностас у њему рађен по Стематографији Жефаровићевој

ГОДИШЊИЦА ХШ 5 90

пуна а ма