Godišnjica Nikole Čupića

908 и још НЕШТО О животу СВ. ЂУРЂА КРАТОВЦА

великих минеја православне цркве, у којима се налазе службе мученицима, и светитељима не само од руских но и од како припознатих грчких црквених писаца, а камо ли у нашем СОрбљаку, у ком су службе српским свецима састављене већином при крају ХУП. в. када као што рече Е: Стојан Новаковић: „наука у српским земљама. није "никад горе стајала но око 1700. (Гласник ХХЛ. стр. 98.).

При читању службе поп Пејине св. Ђурђу Кратовцу, бива човеку све јасније, откуд онако узвишене мисли у списима св. Василија великога, Григорија богослова и Јована златоустога. Без истинског одушевљења за науку Христову, не може се ништа узвишено ни написати у хриштанској књижевности. Истинито одушевљење и убеђење поп Пејино за науку Христову, дало му је снаге и полета, те је у стању био, онако дивну службу саставити св. Ђурђу Кратовцу.

При првом прештампавању Србљака, што би "требало пре учинити, и за који би посао требало изабрати посебан одбор од књижевника, који се разумеју у том послу, те би смо у стању били исправити све оне погрешке, што се у досадашњим издањима налазе, требало би уврстити и речену, поп Пејину, службу св. Ђурђу Кратовцу.

Иста је служба са свим друкчија и потпунија од оне службе, што се под 26. Мајем налази у штампаним минејима, и ова последња не може се ни у ком погледу с њом мерити.

У данашњим штамтаним минејима, у Русији, налазе се само три службе Србима свецима, и то св. Сави, св. Арсенију 28. Октобра и св. Георгију новом (истина у њима се вели бугарски, но као што видесмо српском светитељу) 26. Маја.

У Земуну 10. Јула 1889.

ДИМИТРИЈЕ рУВАРАЦ.