Godišnjica Nikole Čupića

и ЈОЈ НЕШТО О животу СВ. ЂУРЂА КРАТОВЦА 907

Дотле пак задовољите се читаоци ових редака и са овом мојом сликом, из које. ако несте баш све дознали о св. Ђурђу Кратовцу, што би могли сазнати. да сам ја у друкчијем положају, те да сам могао банути у Русију, стару Србију и Хилендар, и разгледати својим очима све оно што би требало разгледати. оно сте из ње ипак нешто више сазнали, но што сте до сада о њему знали.

А ти св. Ђурђе Кратовче опрости нам, што за толико дуго времена не знадосмо за тебе и твоје мучење за веру Христову, јер томе несмо ми криви, но удес нашег народа, који је од истих Турака, од којих сии ти страдао, све до скоро, а један део, и то баш онај у твојој отаџбини и у твом родном месту, и дан данас страда, те запевајмо заједно са поп Пејом: „Слава дављшемоу ти крђпостњ, слава вђнчављшегмоу те, слава даровавешому мошемљ ТВОИМЉ благоуханив и цђлаљбв већмђ“.

А хвала и теби честити Србине брате поп Пејо, који онако дивно описа живот и страдање св. Ђурђа Кратовца, коме исти у првом реду има захвалити, што је увршћен међу православне светитеље, јер ти га не само бодраше да не клоне духом, но да трпљиво за веру Христову поднесе све оне муке, којима га безбожни Турци 10. Фебруара 1515. мучише, који му и онако дивну службу састави.

Хвала ти поп Пејо и на томе, што од толико хиљада Србаља, који и пре и после страдаше за веру Христову, ти нам бар једног Србина Ђурђа Кратовца уврсти међу свете мученике. ;

Из исте твоје службе, поп Пејо, уверисмо се, да се с њом не може сравнити, скоро, ни једна служба, српским свецима у штампаном Србљаку.

Онако узвишених мисли, онаког заноса за хришћанску веру, окаке љубави спрам светитеља или мученика, ком се саставља служба, мало је наћи у свих 12

9о0)%