Godišnjica Nikole Čupića

174 ОЈ ВАН и И ма

је истога још цар Стефан Душан поставио за управника над Зетом ').

Кад се Стефан Душан био зацарио, Зета је престала бити особином краљевскога дома, која се даваше краљевићима, и она се изједначи с осталим областима “,

Стари је Баоша имао по свој прилици наслов жупана, јер под тим називом сретамо године 1368 његове синове“).

Интересно је питање, гдје је жупан Зетски тада столовао ' Градови Скадар и други имадијаху своју самоуправу, те стога није вјероватно да је била жупанска столица у којем од градова зетских. Властела уопће пребиваху у својим дворовима, а тако биће да је и стари жупан Баоша. Свакако је мјесто боравка морало имати њеки централан положај на размеђи Горње и Доње Зете — стога је могућно, да је жупанска столица била у Брчелима, гдје су Балшићи и послије радо боравили.

2. Сазнавши како су Балшићи доепјели на управу у Зети, занима нас сад питање о њиховом поријеклу. Знамо да је Зета прије старога Баоше била особина владалачкога дома, и да су тамошња велика властела ерпска била до тада вична покоравати се само мужу од лозе Немањине. За управника над Зетом морао је дакле цар Душан изабрати мужа од замашита угледа. Жупан Зетеки морао је бити знаменит или по дјелима или по крви. Али име старога жупана Баоше не сретамо међу чувеним војводама и државницима царевим, те зато морамо вјеровати, да је Баоша био одличан по роду. “ Ђурађ Балшић године 1378 утврђује са Дубровчанима старо пријатељство, које су имали његови трви с њитним трвима Моп. зегђ. р. 198).