Godišnjica Nikole Čupića

180 о БАЛШИЋИМА

Готово је излишно да напоменемо, да је Балша или Љаоша мушко име ерпско, које се и иначе срета у нашој историји >), а не презиме. Звијезда пак доиста је грб напољских аде! Ваго >“), али не Балшића.

Грб Балшића добро нам је познат по новцима и печатима њиховим. Грб се тај састоји из шиљаста накриво положена штита, на чијем пољицу има вучја глава; на штит настављен је шљем са круном, а врх ње опет вучја глава ').

Занимљиво је, да у реченим лажним грбовницима поред Фантасије и истине има, те тако и овдје видимо да и код Орбина и код Скоројевића има вучје главе над шљемом. —

3. Интерес који побуђују Балшићи рађа жељу да их изближе познамо. Не знамо из којега је извора Орбин црпао своју кратку карактеристику тројице браће, али то што за њих каже добро се слаже са сликом коју бисмо могли извести по историјским споменицима. Стога се не устручавамо да овамо пренесемо Орбинове ријечи: Страцимир био је по добродушности и вјерности бољи од остале браће; Ђурађ бијаше мудар, врло вјешт и искусан у оружју; Баоша бијаше доброћудан и храбар витез, но без велика ума“).

По овом Орбиновом извјештају излази да Ђурађ бијаше најзнатније лице од троје браће, а то потврђује и историја износећи нам његов окретан, енергичан рад. Што његови савременици дубровачки једном приликом (тод. 1876) веле „да је- Ђурађ човјек горопадан, који нема разлога“ >“), односи се на извјестан елучај, гдје су се Дубровчани нашли у неприлици, а тиче се његова темперамента.