Godišnjica Nikole Čupića

О БАЛШИЋИМА 187 савезницима Млечићима, да је Бурађ Балшић његов одметник (теђеШк). У исто вријеме шаље Ђурађ Балшић посланике у Млетке да израде да може држати по мору оружане бродове. Млечићи лукаво одговорише: нека поднесе најприје од цара Српског писма којима он пристаје да исти Ђурађ може оружати бродове“).

Поред свега тога наставио је Ђурађ Балшић оружање бродова у Будви, Бару и Уцињу.

Без флоте није могао Ђурађ озбиљеки загрозити Которанима, те тако није ни могао знатнију акцију покретати, већ узнемиривао их је само по сухој земљи, не дајући им да се макну из града.

У ово доба као да пада и војевање Балшића са Ђурашевићима у Горњој Зети. Ако су се они хтјели одметнути од Балшића, као што се исти одметоше од цара Уроша — онда је ваљало то извршити одмаг, а прије него што можда падне Котор Ђурђу под власт.

Мавро Орбин прича, да је Ђураш Илић држао Горњу Зету, а да је погинуо од Балшића"). Ђураш је Илић био за цара Стефана Душана заповједник у Сврадину, а његова надгробна плоча находи се и данас на Превлаци у Боци Которској““). На надгробнику има натпис у коме се за Ђураша каже »би у цара Стјепана трећи витез“, а „трестави се мјесеца Септембра 5 дан“ — године нема.

Да се борба са Ђурашевићима, свршила још године 1368, излази из велике акције коју је Ђурађ Балшић изводио године 1369 против Котора, а која. не би била могућна да тада већ није обезбијеђен био од каква напада са Горње Зете. Пошто је Ђураш Илић погребен на Превлаци, која је већ од 1366 у рукама Балшића била“), то излази, да је