Godišnjica Nikole Čupića

186 О БАЛШИЋИМА

прије војевали, а године 1366 еклопили мир посредовањем Дубровчана“). Изгледа као да је Карло Топија при крају 1367 или у почетку 1368 тај мир нарушио и провалио у крај око доњега тијека ријеке Мата, гдје је тада зар била јужна међа Зете. Јануара 1365 дигоше се Страцимир и Ђурађ на · Карла и падоше на ријеку Мат“). Даље вијести о томе немамо. За Карла ве Топију зна да је те исте године 1368 — већ у мјесецу Марту — освојио град Драч; Ђурђа Балшића пак находимо у мјесецу Јуну пред Котором. Видимо дакле противнике забављене замашитим подузећима раздалеко једног од другога. По томе могло би се вјеровати да су се Балшићи и Топија на Мату измирили">), а то одржавајући зјавих фио т. ј. ријеку Мат као границу“).

И ако су Балшићи већ од године 1360 били Фактични господари дете, ипак досад нема вијести по којој би се могло судити да су они прије године 1365 што чинили против цара Уроша; а према томе мислимо, да Балшићи не бијаху међу онима који су засновали расцјепљење Царевине"“).

Тек пошто се Балшићи нађоше заокружени одметницима, видимо их гдје устају да предобију град Котор, који стојаше сасвим усамљен, а територијално припадаше Зети. Позната им немоћ цара Уроша и непријатељетво њихово с Николом Алтомановићем, морало их је побудити да прегну да себи осигурају ту важну позицију у Боци Которској. При томе кораку наравно већ се нијесу могли обазирати на номиналну власт Цареву над Котором.

Пошто су се дакле Балшићи некако нагодили с Карлом Топијом, то ударише (по свој прилици с прољећа 1368) на Котор. С тога већ Јуна мјесеца исте године пише цар Урош својим негдашњим