Godišnjica Nikole Čupića

О БАЛШИЋИМА 195 угарском изасланику град Котор, провали једна маџарско-которска војска у Паштровиће, да мачем и огњем освети прошло узеће Котора").

Али све ове губитке- и неповољности могао је прежалити Баоша. кад при крају 1384 или е почетка 1385 оте Карлу Топији град Јрач; а саставивти у једно сву земљу од Которскога Залива до Отранатске Отоке, поста господарем све Зете п Арбаније.

Држава Баошина тад обухваташе приморске градове и мјеста: Будву, Бар, Уцињ, Авлону се Канином (уз“то оток Сасен) п Химару; а у унутрашњости : „Дриваст, Скадар, „Ђеш, Дањ, Пираг и Биоград (Берат). Једино роја била је још у руци Карла Топије“).

У то вријеме — у првој половини године 1385 — примио је краљ Твртко од краљице угарске Јелисавете и њезине кћери краљице Марије град Котор“).

Котора ради дође до сукоба између Твртка и Баоше. Баошина војска као да је била у пробитку, јер се краљ Твртко обраћаше дужду Млетачком „молећи га с великим настојавањем“ да посредује за измирење. Млетачки сенат пак одлучује почетком Октобра 1385 да се одашаље посланик да измири Твртка са Баошем““).

Међутим пријећаше Баоши велика погибао од стране Турака. Карло Топија склонивши се у Кроју, тражаше помоћ Турака, који држаху Скопље и Костур.

Августа мјесеца 1385 стиже у Млетке посланик Баошин који донесе вијести, да Турци земље Баошине из дана у дан нападају и узнемирују тако, да ако за времена не добије помоћ, доћи ће земље у највећу забуну и раздор“).

Скоро за тим, под јесен 13825, продрије једна овећа турска војска под Хајредин-пашом у Арба-

о >