Godišnjica Nikole Čupića

192 _ Е __0О БАЛШИЋИМА

дође до боја, а године 1378 имао је Твртко (који се 1877 вјенчао за Српскога Босанскога краља) већ све приморје под својом влашћу").

У то доба бијаху Млечићи опет у рату ес Маџарима. Котор признаваше тада краља Људевита 1. за свога господара. Године 1378 дође млетачки адмирао Виктор Писанија (Мебог Рааш) са 28 галија под Котор и узе помоћу Паштровића трад на јуриш '"),

Из овога се види да је Ђурађ Балшић поелао Млечићима једну своју војску у помоћ; па ако није постигао да еам загосподари Котором, ипак је доживио узеће тога града, који послије држаху Млечићи до Туринскога мира год. 1381").

Ђурађ Балшић умрије 13. Јануара 1379. По други пут био је ожењен Тодором, сестром „Драгаша И пр Дејановића, а удовицом Жарка Мркшића“'), за коју Орбин каже да је била „госпођа мудра и лијепа“ У).

Ђурађ је имао од Тодоре сина Лонстантина ; а оставио је још једнога сина Ђурђа, за кога се не зна ко му је била мати. —

7. Од почетка године 1379 излази Љаоша као старјешина дома Балшића.

Смрћу Ђурђевом користио се Бук Бранковић, који 1379 оте Баоши Балшићу Пећ и Призрен, придружујући их својој и кнез Лазаревој држави 3).

Баоша имао је неприлике и са синовцем Ђурђем Страцимироваћем, који се показивао непокоран, те га је стога држао под затвором, бојећи се да га синовац не истисне сасвим из Зете“).

Има помена, да је Баоша у то вријеме и од Маџари претрпио штете. Кад наиме Млечићи године 1381, према уговору Туринском, изручише