Godišnjica Nikole Čupića

9()() О БАЛШИЋИМА

„А —— па

држао Мисију, предио између Кроје и Љеша у Зети. Њега је Ђурађ Кастријот (Скендер-бег) протјерао у Напољ. Гојкова је кћи Мара (Мама де База), која се године 1483 удала за грофа Јакова Мурског („Јасоро де Мико). Гојко пмао је осим кћери још и два сина, за које се вели да су од Турака побјегли у Угарску '').

Страцимир (11) Балшић. Лукаревић износи о томе Уастиг Ваха, да је тосподарио једном чешћу Зете, па да се послије спасао у Дубровних, гдје умрије; а да се е њиме истражила породица Балшића која је била врло моћна у објема Зетама, и која је потекла од „старога Балше“, поданика и клетвеника Уроша цара Српског ''").

„Лукаревић ту каже да је са тим Страцимиром изумрла фамилија Балшића; а још прије њега рече Орбин, да се већ око године 1428 породица Балшића угасила (што езшта) ''").

На ове тврдње дакле не смијемо цијену полагати, —

У Јашу у Молдавији има једна бољарска породица _Бајза, чији чланови за себе држе да су потомци Балшића, али биће прије потомци херцега Стјепана Косачића. Пи Сапде пзноси ''“) да је унук херцега Стјепана а син херцега Владислава, „Петар“, имао презиме Ва!га, које је прешло и на потомке.

Овај Петар није други него кнез Баоша наших споменика. Син кнеза Баоше био је „херцег“ Никола (Миклуш) Балшић, супруг Ирпне Јакшићеве. Дјеца Николина живјеше код Александра војеводе Молдавскога, а зваху се Борђе, Павао, Стефан, Катарина и Марија ''").

Мислимо, да су Балше у Јашу потомци реченога Николе „Балшића“ т.ј. Косачића. —