Godišnjica Nikole Čupića

5, из СВОЈИХ УСПОМЕНА

— Море, нека теби Бог да здравља и живота, бићеш ти и чувен ин виђен... Па... ваљда те сад познаје н сам Књаз (Кнез); Може те он примити у своју канцеларију: Него ти напиши молбу, и поднеси му, а ја ћу говорити Г. Симићу, и пнаћу Попечитељству. да намеравам овде те зађаконити, нека би те, међу тим, преместили у коју школу београдску.

Сад ја помислих да је он, може бнти, негде чуо нешто добро о мени, па ме зато оволико склања да се обратим самом Кнезу. Зато напишем молбеницу м, по савету неких зназаца коначких хадета, око 3 часа по по дне одем у Двор.

Ја, с молбеницом, у авлију Малога Конака (онје где је данас нови Краљевски Двор), а Кнез, с часуком у руци. изиђе из деорске авзије, н упути се у штале да види коње. Мени су и били казали да га је у го дода најлакше ту Бидети.

Кидекти га така (близу, ја стадох. Он ме дмаваде. и оупита ранга сам дошао У неколико | весречах му ске. гоменугши ин молбеницу. у пружи руку по гримва ј од мене па, предауби је о ајутант Сима Несвћу. који нђаше га њем рече:

— Ум о) канцелара нема места; него ћу мора с леком Семајам: мо жса ђе он имати УХЕРУ Место а ТЕ ба. 5 сужњам: шма доста УЛАСКА А те Слу СЕ гинствено морају НЗЕЗРИН РЕБа а о везане кому: оје у штаду. ЗА ~ оку

КЕМА 2 Ме фаху 5727 јум82. ХЉАШ његово ДМ О Мост у АгаМ ЉеОЛА ст дљетве Жу-

кс