Godišnjica Nikole Čupića

144 из СРБИЈАНКЕ

Креатура у латинскоме значи створ, створење; али овде означује човека, који уз другог неког силнијег пристаје, дакле присталицу, приврженика, пришипетљу.

Оваквих је војвода Младен, као што се види, морао више имати. Међу тим његовим креатурама био је најчувенији онај Милоје Трнавац, који је на несрећу Србије добио главну команду над српском војском, која је 1809. године тобоже нападала Ниш. Не само његовој ратничкој неспособности, но и непослушности подчињених му старијих и бољих војвода, има се приписати српска пропаст на Каменици, за коју је Милоје после и главом платио.

64) лијаћу (лихаћу, лисцу; ономе који лија; ономе, који се понаша лукаво као лисац) као (к'о) пријатељу (пријану) своме,

Под овим лихаћем, с којим је војвода Младен пријатељевао, разуме се овде и заслужни војвода и тадашњи министар унутрашних послова Јаков Ненадовић, рођени брат онога кнеза Алексе, кога је дајија Мехмед - ага Фочић у Ваљеву посекао (јануара 1804.). За још боље утврђење њиховога пријатељства Младен је своју кћер Јоку удао за Јаковљевог сина Јеврема, оца потоње српске књегиње Персиде А. Карађорђевића.

85) одатле, од тог нешто био обећао т. ј. Од тога је нешто био Младен обећао... ј

86) би (6') тада (тад', онда) изнудили (изнуђели) т. ј. Та од кнеза Максима што би тада новаца изнудили.

87) се (с') најпре полакоми лихаћ (овај, војвода

Јаков), | 85) је размислио (размисли) за тим свестраније (опширније),

#•) се (с') окренуо страну,

Овде се има разумети то, како је војвода Јаков на један пут окренуо леђа војводи Младену, нехотећи ни пошто учествовати у његовој сплетки против кнеза Максима.

%), или је свечану (празничну, званичну) наметнуо (наметнути, метнуо себи) образину (олику, маску ларФу)... Овде св има разумети то, како се војвода Јаков сетио, да у ствари кнеза Максима треба само званично