Godišnjica Nikole Čupića

188 КРОЗ БОСНУ, ХЕРЦЕГОВИНУ И БОКУ КОТОРСКУ

ои ==

Грабовицу (3:06). Овде се врло мало прошири долина, па опет настаје клисура све до

Дрежнице (3:37), где с десна утиче поток истог имена, а ту се налази на Неретви летећи мост, који обе обале спаја, јер је насип на левој обали Неретве. |

Од Дрежнице до Рашке горе (8:27), траје такође клисура, а ту се почне долина да шири, ДОБ код Бојна (4+'1%) не настане Мостарско поље, које пма морске талоге, шљунак и песак.

Од Бојна настаје приморска клима, и почињу се виђатп смокве и маслинке, а парочито кад се приспе у

Мостар (+'4+3), који се поред Неретве пружа, а ограђују га гола брда: Подвелеш, Столац и Бубрег са источне, а Хум са југо-западне стране, на, десној обали Неретке (Слика 3).

(Околина Мостара сасвим је гола и каменита.

· Главни дсо вароши је на левој обали Неретве, а жељезничка станица је на десној обални. Српска црква и митрополија су на левој обали нод Стоцем. Касарпе н магацини подигнути су на левој обали, и то на уласку и изласку из вароши.

Улице варошке остале су уске и искривудане, и ако су 2—8 .бетониране; остали део вароши остао је у старом стању.

Вода је доведена у вароши боља од Сарајевске.

Обе обале варошке, (сем оног код жељез. станице), у чаршији спаја „стари мост“, по коме је и варош добила име „Мост-стар“ — Мостар. То је ретко архитектонско дело још из доба Цара Јустинијана, а можда и раније. Мост је од камена и има само један свод, с распоном од 150 аршина. Турци веле да је зидан у време султана Сулејмана,