Godišnjica Nikole Čupića

КРОЗ БОСНУ, ХЕРЦЕГОВИНУ И БОКУ КОТОРСКУ 187

Варошица остаје јужно од жељезничке станице у једном теснацу. Обе обале реке спаја стари мост на једном своду, зидан још у Х] веку, а по турском причању зидао га је (ваљда оправљао) велики везир Ахмед Соколовић. ·

И даље жељезница води теснацем и десном обалом Неретве до станице

Лисичића (1'26), где се тирн додина као карлица, па се код Острожца стешњава јако и тако траје све до станице

Јабланице (2:28), где се опет долина тренутно шири. Изнад жељезничке станице подигнута, је. на једној земљишној полици (тераси) зидана касарна, удешена за одбрану, која ставља под ватру додину, али је доминирана с брда Крста.

Од Острожца до Јабланице Неретва прави велику окуку к западу, око Ружног брда, и ту на испадајућем њеном делу, утиче р. Рама, код станице истог имена. Жељезница и насип воде десном обалом Неретве. Код станице Раме састаје се насип што, преко Прозора и Бугојна, води у Јајце. Диван поглед на високу планину Прењ са њеним највишим врхом Лупоглавом од преко 2100 м. висине, показује придожена сл. 2.

Одмах испод Јабланице жељезница прелази на леву обалу Неретве, а после два тунела и једног вијадукта настаје права клисура, па се опет пређе на десну обалу. Ту се укршта жељезница с насипом, који води противном обалом. На том месту налази се нарочита војна стража.

И даље је права клисура, пролази се још кроз два тунела и преко једног вијадукта, па се доспе на станицу