Godišnjica Nikole Čupića

60 ИЗ СВОЈИХ УСПОМЕНА

ноћивао код његове куће. Старац је причао а ја сам бележио, и наџисао сам неких 40 табака рукописа. Тај посао почели смо 17 новембра 1851, . а довршили га 13 априла 1822.

Само једанаест дана после тога старац је живео, јер је издахнуо 2+ априла 18922.

О .Јовићевој смрти ја сам написао мали допис у Српске Новине, број 50 од 1852. |

А његово причање, и белешке о његову животу, после дугога времена, и после разних мена, штампала је Српска Краљевска Академија, у свом Споменику ХТУ, у Београду, 1891.

Мијаило Петровић. Свештеник и намесник у Тополи бејаше онда Мијаило Петровић, који се родио у Брезовцу, под Венчацем, а у Топоду је 10шао на парохију. Доцније је био окружни прота у Крагујевцу, где је и умрљо.

Поп Мијаило је био човек врло добре, благе нарави. Цркву је походио врло уредно, служио је врло лепо, и певао веома умиљато.

Стеван Ђорђевић. Други свештеник тополски звао се Стеван, који је био и родом из Тополе. И он је био нарави благе, само у оделу и у држању није био онако марљив као намесник Мијаило.

Ћена овога Попа Стевана, Миленија, била је врло лепа, а носила се онако како су се носиле жене сељанке у Тополи.

! Миденија је била кћи Лопа Јакова Стојшмћа из села Влакче, у Јасеници. Овај Поп Јаков, оставши удов, закалуђери се, и постане Игуман у Манастиру Манасији. у Ресави. Он је умрљо